Γερμανός Γούλιος: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από Μακεδονομάχοι
Γερμανός Γούλιος
μ (Αντικατάσταση κειμένου - «Παπασταύρου – Ευθυμιάδου Σόνιας, Αθέατες πλευρές του Μακεδονικού Αγώνα, Το παράδειγμα της Καστοριάς, Εκδόσεις Πελασγός<br/>» σε «Παπασταύρου – Ευθυμιάδου Σόνιας, Αθέατες πλευρές του Μακεδονικού Αγώνα, Το παράδειγμα της Καστοριάς, Εκδόσεις Πελασγός Ιωάννου Χρ. Γιαννάκενα, Αθήνα 2016<br/>»)
('''Γούλιος Γερμανός''' ( - 1921) Διετέλεσε Ιερεύς.)
 
Γραμμή 5: Γραμμή 5:
| last_name              = Γούλιος
| last_name              = Γούλιος
| first_name            = Γερμανός
| first_name            = Γερμανός
| county_of_origin      = [[:Κατηγορία:Βορείου Ηπείρου|Βορείου Ηπείρου]]
| area_of_origin        = [[:Κατηγορία:Βόρειος Ήπειρος|Βόρειος Ήπειρος]]
| place_of_sacrifice    = Αφρική
| place_of_sacrifice    = Αφρική
| date_of_sacrifice      = 1921
| date_of_sacrifice      = [[:Κατηγορία:1921|1921]]
| siblings_total        = 10
| siblings_total        = 10
| children_number        = 5
| children_number        = 5
Γραμμή 14: Γραμμή 14:




'''Γούλιος Γερμανός''' ( - 1921) Διετέλεσε [[:Κατηγορία:Ιερεύς|Ιερεύς]].
'''Γούλιος Γερμανός''' ( - [[:Κατηγορία:1921|1921]]) Διετέλεσε [[:Κατηγορία:Ιερεύς|Ιερεύς]].


==Βιογραφικό==
==Βιογραφικό==
Ο π. Γερμανός (κατά κόσμον Γεώργιος Γούλιος του Αναστασίου) γεννήθηκε στο χωριό Άγιος Δημήτριος της Καστοριάς και είχε οκτώ αδελφούς και μία αδελφή, τη Σταφυλιά.


<div id='FileFighterBiography'></div>
Μυήθηκε στον Μακεδονικό Αγώνα από τον Μητροπολίτη Καστοριάς Γερμανό Καραβαγγέλη, από τον οποίο και χειροτονήθηκε ιερέας με το όνομά του. Ως παπα-Γερμανός πλέον, αγωνιζόταν για την εκδίωξη των Βουλγάρων από τα χωριά της Καστοριάς και εμψύχωνε τους Έλληνες να μένουν πιστοί στο Πατριαρχείο. Μέσα στα ράσα του πάντοτε έκρυβε όπλα και τα χρησιμοποιούσε. Μια φορά μάλιστα, την ώρα που ο παπα-Γερμανός λειτουργούσε, είχαν μπει οι κομιτατζήδες μέσα στην Εκκλησία. Μεμιάς ο γενναίος ιερέας διέκοψε τη Θεία Λειτουργία, άρπαξε ένα πιστόλι, που ήταν πάνω στην Αγία Τράπεζα, και τους έβγαλε τρομαγμένους έξω απ’ το χωριό. Βέβαια, δεν έλειψαν οι απειλές των κομιτατζήδων προς τον παπα-Γερμανό πως, αν δεν πάρει το μέρος τους, θα σκότωναν τον ίδιο ή και την οικογένειά του. Ώσπου μια μέρα τον έσυραν έξω από το χωριό, λέγοντάς του τα ίδια αιτήματα, και θα τον σκότωναν, αν δεν παρακολουθούσε τη σκηνή η μεγαλύτερη κόρη του, η Ευτέρπη. Μετά από αυτό το περιστατικό, ο παπα-Γερμανός Γούλιος πήρε τη σύζυγό του και τα πέντε παιδιά του και εγκαταστάθηκαν στην [[:Κατηγορία:Καστοριά|Καστοριά]]. Οι κομιτατζήδες ως αντίποινα σκότωσαν την αδελφή του παπα-Γερμανού, τη Σταφυλιά (βλέπε: Γούλιου Σταφυλιά), και τρεις από τους αδελφούς του.


<div id='CustomFighterBiography'></div>
Μετά την απελευθέρωση της Μακεδονίας, η οικογένεια Γούλιου γύρισε ξανά στον Άγιο Δημήτριο. Όμως, το [[:Κατηγορία:1917|1917]], με την εισβολή των Γερμανοβουλγάρων στη Μακεδονία, ο παπα-Γερμανός εξορίστηκε στη δυτική Αφρική, όπου και πέθανε μετά από τέσσερα χρόνια.


==Φωτογραφίες ==
==Φωτογραφίες==
<gallery class="center">
<gallery class="center">
File:Ιερεύς Γερμανός Γούλιος.jpg|Γερμανός Γούλιος
File:Ιερεύς Γερμανός Γούλιος.jpg|Γερμανός Γούλιος<br/>(Πηγή: ([[Βιβλίο:Β037|Β037]]) Παπασταύρου – Ευθυμιάδου Σόνιας, ''Αθέατες πλευρές του Μακεδονικού Αγώνα, Το παράδειγμα της Καστοριάς'', Εκδόσεις Πελασγός Ιωάννου Χρ. Γιαννάκενα, Αθήνα 2016.)
</gallery>
</gallery>


==Βιβλιογραφία==
==Βιβλιογραφία==
1. ([[Ιστοσελίδα:Ι071|Ι071]]) [https://maccunion.wordpress.com/2013/05/08/η-άγνωστη-ιστορία-μιας-οικογένειας-μα/ Σόνιας Ευθυμιάδου – Παπασταύρου, Η άγνωστη ιστορία μιας οικογένειας μακεδονομάχων.]<br/>
* ([[Βιβλίο:Β037|Β037]]) Παπασταύρου – Ευθυμιάδου Σόνιας, ''Αθέατες πλευρές του Μακεδονικού Αγώνα, Το παράδειγμα της Καστοριάς'', Εκδόσεις Πελασγός Ιωάννου Χρ. Γιαννάκενα, Αθήνα 2016.
 


==Πηγές==
==Πηγές==
Πηγές φωτογραφιών:<br/>
* (Ι071) [https://maccunion.wordpress.com/2013/05/08/η-άγνωστη-ιστορία-μιας-οικογένειας-μα/ ''Σόνιας Ευθυμιάδου – Παπασταύρου, Η άγνωστη ιστορία μιας οικογένειας μακεδονομάχων.'']
1. ([[Βιβλίο:Β037|Β037]]) Παπασταύρου – Ευθυμιάδου Σόνιας, Αθέατες πλευρές του Μακεδονικού Αγώνα, Το παράδειγμα της Καστοριάς, Εκδόσεις Πελασγός Ιωάννου Χρ. Γιαννάκενα, Αθήνα 2016<br/>


<references />


[[Κατηγορία:Μακεδονομάχοι]]
[[Κατηγορία:Μακεδονομάχοι]]
[[Κατηγορία:Ιερεύς]]
[[Κατηγορία:Πολύτεκνοι]]
[[Κατηγορία:Πολύτεκνοι]]
<!--[[Κατηγορία:Θυσιάστηκαν στον αγώνα]]-->
[[Κατηγορία:1921]]
[[Κατηγορία:Ιερεύς]]
[[Κατηγορία:Εκκλησιαστικοί]]
[[Κατηγορία:Βορείου Ηπείρου]]
[[Κατηγορία:Βόρειος Ήπειρος]]


<div id='CustomDisplayTitle' style='display: none;'>Γερμανός Γούλιος</div>
<div style='display:none;'>{{DISPLAYTITLE:Γούλιος Γερμανός}}</div>
<div style='display:none;'>{{DEFAULTSORT:γουλιοςγερμανος}}</div>


<div id='CustomDisplayTitle' style='display: none;'>Γερμανός Γούλιος</div>{{DISPLAYTITLE:Γούλιος Γερμανός}}
----------------------


{{DEFAULTSORT:Γούλιος, Γερμανός}}
''Κάθε αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου θα πρέπει να αναφέρει ως πηγή της αναδημοσίευσης, την ιστοσελίδα '''«Μακεδονομάχοι»''', καθώς επίσης και την αρθρογράφο - συγγραφέα του άρθρου, '''[https://evaggelialappa.gr/resume Ευαγγελία Κ. Λάππα]'''.''

Τελευταία αναθεώρηση της 13:15, 18 Ιουλίου 2024

Γερμανός Γούλιος
Ιερεύς Γερμανός Γούλιος.jpg
α/α108078
ΕπώνυμοΓούλιος
ΌνομαΓερμανός
Περιοχή καταγωγήςΒόρειος Ήπειρος
Τόπος θανάτουΑφρική
Ημερομηνία θανάτου1921
Αδέλφια (Συνολικά)10
Τέκνα (Αριθμός)5
Εκκλησιαστικό ΑξίωμαΙερεύς


Γούλιος Γερμανός ( - 1921) Διετέλεσε Ιερεύς.

Βιογραφικό

Ο π. Γερμανός (κατά κόσμον Γεώργιος Γούλιος του Αναστασίου) γεννήθηκε στο χωριό Άγιος Δημήτριος της Καστοριάς και είχε οκτώ αδελφούς και μία αδελφή, τη Σταφυλιά.

Μυήθηκε στον Μακεδονικό Αγώνα από τον Μητροπολίτη Καστοριάς Γερμανό Καραβαγγέλη, από τον οποίο και χειροτονήθηκε ιερέας με το όνομά του. Ως παπα-Γερμανός πλέον, αγωνιζόταν για την εκδίωξη των Βουλγάρων από τα χωριά της Καστοριάς και εμψύχωνε τους Έλληνες να μένουν πιστοί στο Πατριαρχείο. Μέσα στα ράσα του πάντοτε έκρυβε όπλα και τα χρησιμοποιούσε. Μια φορά μάλιστα, την ώρα που ο παπα-Γερμανός λειτουργούσε, είχαν μπει οι κομιτατζήδες μέσα στην Εκκλησία. Μεμιάς ο γενναίος ιερέας διέκοψε τη Θεία Λειτουργία, άρπαξε ένα πιστόλι, που ήταν πάνω στην Αγία Τράπεζα, και τους έβγαλε τρομαγμένους έξω απ’ το χωριό. Βέβαια, δεν έλειψαν οι απειλές των κομιτατζήδων προς τον παπα-Γερμανό πως, αν δεν πάρει το μέρος τους, θα σκότωναν τον ίδιο ή και την οικογένειά του. Ώσπου μια μέρα τον έσυραν έξω από το χωριό, λέγοντάς του τα ίδια αιτήματα, και θα τον σκότωναν, αν δεν παρακολουθούσε τη σκηνή η μεγαλύτερη κόρη του, η Ευτέρπη. Μετά από αυτό το περιστατικό, ο παπα-Γερμανός Γούλιος πήρε τη σύζυγό του και τα πέντε παιδιά του και εγκαταστάθηκαν στην Καστοριά. Οι κομιτατζήδες ως αντίποινα σκότωσαν την αδελφή του παπα-Γερμανού, τη Σταφυλιά (βλέπε: Γούλιου Σταφυλιά), και τρεις από τους αδελφούς του.

Μετά την απελευθέρωση της Μακεδονίας, η οικογένεια Γούλιου γύρισε ξανά στον Άγιο Δημήτριο. Όμως, το 1917, με την εισβολή των Γερμανοβουλγάρων στη Μακεδονία, ο παπα-Γερμανός εξορίστηκε στη δυτική Αφρική, όπου και πέθανε μετά από τέσσερα χρόνια.

Φωτογραφίες

Βιβλιογραφία

  • (Β037) Παπασταύρου – Ευθυμιάδου Σόνιας, Αθέατες πλευρές του Μακεδονικού Αγώνα, Το παράδειγμα της Καστοριάς, Εκδόσεις Πελασγός Ιωάννου Χρ. Γιαννάκενα, Αθήνα 2016.

Πηγές



Κάθε αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου θα πρέπει να αναφέρει ως πηγή της αναδημοσίευσης, την ιστοσελίδα «Μακεδονομάχοι», καθώς επίσης και την αρθρογράφο - συγγραφέα του άρθρου, Ευαγγελία Κ. Λάππα.