Κωνσταντινίδης Ιωάννης (2)

Από Μακεδονομάχοι
Αναθεώρηση ως προς 06:25, 18 Ιουλίου 2024 από τον Evaglap (συζήτηση | συνεισφορές) ('''Κωνσταντινίδης Ιωάννης''' (1848 - 02 Οκτωβρίου 1917) Εργαστήκε ως Καπνέμπορος. Η ιδιότητά του στον Μακεδονικό Αγώνα ήταν Πληροφοριοδότης.)

Ιωάννης Κωνσταντινίδης (2)
Ιωάννης Κωνσταντινίδης (2)
Κωνσταντινίδης Ιωάννης.jpg
α/α104134
ΕπώνυμοΚωνσταντινίδης
ΌνομαΙωάννης
Τόπος καταγωγήςΗράκλειο
Νομός καταγωγήςΗρακλείου
Ημερομηνία γέννησεως1848
Τόπος θανάτουΑθήνα Αττικής
Ημερομηνία θανάτου02 Οκτωβρίου 1917
ΠατρώνυμοΣτειακάκης
ΣύζυγοςΕλισάβετ Μιχαηλίδου
Τέκνα (Αριθμός)8
Επάγγελμα - ΤέχνηΚαπνέμπορος
Ιδιότητα ΜακεδονομάχουΠληροφοριοδότης


Κωνσταντινίδης Ιωάννης (1848 - 02 Οκτωβρίου 1917) Εργαστήκε ως Καπνέμπορος. Η ιδιότητά του στον Μακεδονικό Αγώνα ήταν Πληροφοριοδότης.

Βιογραφικό

Γεννήθηκε το 1848 στο Ηράκλειο της Κρήτης και το αρχικό του επώνυμο ήταν Στειακάκης, που αργότερα το άλλαξε σε Κωνσταντινίδης. Ήταν γόνος μιας πατριωτικής οικογένειας, της οποίας πολλά μέλη είχαν σκοτωθεί σε εθνικούς μας αγώνες. Όντας πατριώτης και ο ίδιος, αγαπούσε την Ελλάδα και λυπόταν σαν έβλεπε τη κατάσταση της ξενομανίας που επικρατούσε εκεί. Νυμφεύθηκε τη Δραμινή Ελισάβετ Μιχαηλίδου και απέκτησε τρία παιδιά. Επειδή απεβίωσαν νωρίς και η σύζυγος και τα παιδιά του, ο Ιωάννης Κωνσταντινίδης νυμφεύθηκε για δεύτερη φορά την Καβαλιώτισσα Βασιλική Αγαπητού, με την οποία απέκτησε πέντε παιδιά.

Στην Καβάλα, όπου εγκαταστάθηκε, έδρασε στον Μακεδονικό Αγώνα ως κύριο μέλος της ελληνικής αντίστασης κατά των Βουλγάρων και ως πληροφοριοδότης. Παράλληλα, με το επάγγελμα του καπνεμπόρου που εξασκούσε, ήταν και ποιητής και έγραφε ποιήματα για την Ελλάδα.

Απεβίωσε στην Αθήνα στις 2 Οκτωβρίου 1917 και η κηδεία του έγινε με δαπάνες της τότε κυβέρνησης Βενιζέλου.

Φωτογραφίες

Βιβλιογραφία

  • (Β027) Το Μεγάλο Συναξάρι, Αφανείς γηγενείς Μακεδονομάχοι, Χορηγός: Πέτρος Εμμ. Μάνος, Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, Θεσσαλονίκη 2011.
  • (Β030) Χιόνη Κωνσταντίνου Ι, Ο Μακεδονικός Αγώνας στο σαντζάκι της Δράμας, Η πορεία του Μακεδονικού Αγώνα στις περιοχές Καβάλας – Δράμας και Θάσου, Εκδόσεις Ξυράφι, Καβάλα 2015.
  • (ΗΒ022) Γενικόν Επιτελείον Στρατού, Ιστορική Διαδρομή των πόλεων της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και η Στρατιωτική τους Ιστορία από τα Αρχεία της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού, Έκδοσις Διευθύνσεως Ιστορίας Στρατού, Καβάλα.

Πηγές



Κάθε αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου θα πρέπει να αναφέρει ως πηγή της αναδημοσίευσης, την ιστοσελίδα «Μακεδονομάχοι», καθώς επίσης και την αρθρογράφο - συγγραφέα του άρθρου, Ευαγγελία Κ. Λάππα.