Βέρρος Ζήσης

Από Μακεδονομάχοι
Ζήσης Βέρρος
Βέρρος Ζήσης.jpg
α/α100179
ΕπώνυμοΒέρρος
ΌνομαΖήσης
Πόλη καταγωγήςΑβδέλλα
Νομός καταγωγήςΓρεβενών
Ημερομηνία Γέννησεως16 Αυγούστου 1880
Ημερομηνία θυσίας1985
Τέκνα (αριθμός)5
Ιδιότητα ΜακεδονομάχουΠράκτορας Β' τάξεως


Βέρρος Ζήσης (Αυγούστου 16, 1880 - 1985) Εργαστήκε σαν Διδάσκαλος. Η ιδιότητα του στον αγώνα ήταν Πράκτορας Β' τάξεως.

Βιογραφικό

Ο Ζήσης Βέρρος γεννήθηκε στις 16 Αυγούστου 1880 στην Αβδέλλα των Γρεβενών, όπου και τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο. Στη συνέχεια φοίτησε στο Γυμνάσιο στο Τσοτύλι της Κοζάνης αλλά σταμάτησε στη πέμπτη τάξη. Για δύο χρόνια εργάστηκε ως δάσκαλος.

Συμμετείχε στο Μακεδονικό αγώνα, ως οπλίτης σε διάφορα Ελληνικά ανταρτικά σώματα και αργότερα ως ομαδάρχης και πήρε μέρος σε πολλές μάχες μέχρι το 1908, όπου έγινε η ανακήρυξη του Νεοτουρκικού συντάγματος και σταμάτησε μονάχα τυπικά ο Μακεδονικός αγώνας. Όμως οι Τούρκοι, για να εκδικηθούν την εθνική του δράση, προσπαθούσαν να τον σκοτώσουν αλλά δε τα κατάφερναν.

Κατά τη διάρκεια της κατοχής, εξωμότες «Έλληνες» και ρουμανίζοντες τον φυλάκισαν στη Κοζάνη για δύο χρόνια και σχεδίαζαν να τον σκοτώσουν αλλά ο Ζήσης διέφυγε και πάλι εκ θαύματος.

Είχε νυμφευτεί και είχε αποκτήσει ένα γιό, τον Κωνσταντίνο, που συμμετείχε στο σώμα του ΕΛΑΣ, που είχε οργανώσει το Κ.Κ.Ε. (Κομμουνιστικό κόμμα Ελλάδος) και τέσσερις κόρες, που συμμετείχαν στο ΕΑΜ, επίσης οργανωμένο από το Κ.Κ.Ε..

Αναγνωρίστηκε ως πράκτωρ Β’ τάξης.

Απεβίωσε στα Γρεβενά το 1985 σε ηλικία 105 ετών.

Φωτογραφίες


Βιβλιογραφία

1. (Β027) Το Μεγάλο Συναξάρι, Αφανείς γηγενείς Μακεδονομάχοι, χορηγός: Πέτρος Εμμ. Μάνος, Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, Θεσσαλονίκη 2011
2. (Ι072) Ο Μακεδονομάχος Ζήσης Βέρρος – Ο Τελευταίος εν ζωή Συμπολεμιστής του Παύλου Μελά


Πηγές

Πηγές φωτογραφιών:
1. (Β027) Το Μεγάλο Συναξάρι, Αφανείς γηγενείς Μακεδονομάχοι, χορηγός: Πέτρος Εμμ. Μάνος, Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών