Οικονομίδης Δημήτριος (1)

Από Μακεδονομάχοι
Αναθεώρηση ως προς 23:42, 17 Ιουλίου 2024 από τον Evaglap (συζήτηση | συνεισφορές) ('''Οικονομίδης Δημήτριος''' (1882 - ) Διετέλεσε Ιερεύς. Η ιδιότητά του στον Μακεδονικό Αγώνα ήταν Πράκτορας Α΄ Τάξεως.)
(διαφορά) ← Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεότερη αναθεώρηση → (διαφορά)

Δημήτριος Οικονομίδης (1)
Δημήτριος Οικονομίδης (1)
Ιερεύς Δημήτριος Οικονομίδης (2).jpg
α/α101368
ΕπώνυμοΟικονομίδης
ΌνομαΔημήτριος
Τόπος καταγωγήςΑσπρώγεια
Νομός καταγωγήςΦλώρινας
Ημερομηνία γέννησεως1882
ΠατρώνυμοΔημήτριος Οικονομίδης
Αδέλφια (Συνολικά)4
Εκκλησιαστικό ΑξίωμαΙερεύς
Ιδιότητα ΜακεδονομάχουΠράκτορας Α΄ Τάξεως


Οικονομίδης Δημήτριος (1882 - ) Διετέλεσε Ιερεύς. Η ιδιότητά του στον Μακεδονικό Αγώνα ήταν Πράκτορας Α΄ Τάξεως.

Βιογραφικό

Ο π. Δημήτριος Οικονομίδης του Δημητρίου (άγνωστο το κατά κόσμον όνομά του) γεννήθηκε το 1882 στο χωριό Ασπρώγεια της Φλώρινας και είχε άλλα τρία αδέλφια. Ο πατέρας του διατέλεσε ιερέας και δολοφονήθηκε από κομιτατζήδες στο χωριό Περικοπή της Φλώρινας τον Νοέμβρη του 1902 για την εθνική του δράση (βλέπε: Οικονομίδης Δημήτριος (Ιερεύς)). Μετά τον θάνατο του πατέρα του, πήγε στον Μητροπολίτη Καστοριάς Γερμανό Καραβαγγέλη, ο οποίος τον χειροτόνησε ιερέα, με το όνομα Δημήτριος, κατ’ επιθυμία του ίδιου. Έχοντας το όνομα του πατέρα του, συνέχισε τη δράση του.

Φωτογραφίες

Βιβλιογραφία

  • (Β074) Αργυροπούλου Περικλή Αλέξ, Μακεδονικός Αγών (Απομνημονεύματα), Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, Θεσσαλονίκη 1957.
  • (Β076) Αρχείον Μακεδονικού Αγώνος Πηνελόπης Δέλτα, 1. Γερμανού Καραβαγγέλη, Ο Μακεδονικός Αγών (Απομνημονεύματα), Πρόλογος: Βασιλείου Λαούρδα, Εισαγωγή: Κλεόβουλου Τσούρκα, Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, Θεσσαλονίκη 1958.
  • (Β021) Παπαδημητρίου Ρούλας Μιχ, Η Εκκλησία στο Μακεδονικό Αγώνα, Εκδόσεις Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος, Αθήνα 1991.
  • (ΗΒ001) Ζέλλιου-Μαστροκώστα Ερατούς, Ανέκδοτα έγγραφα για το Μακεδονικό Αγώνα από τα αρχεία Σ. Γ. Αστεριάδη, Γ. Τσόντου, Μακεδονικά, Τόμος 30, σελ. 81–113, Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, Θεσσαλονίκη 1996.

Πηγές



Κάθε αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου θα πρέπει να αναφέρει ως πηγή της αναδημοσίευσης, την ιστοσελίδα «Μακεδονομάχοι», καθώς επίσης και την αρθρογράφο - συγγραφέα του άρθρου, Ευαγγελία Κ. Λάππα.