Παπαχρήστου ή Παπαδόπουλος Παντελεήμων

Από Μακεδονομάχοι
Αναθεώρηση ως προς 10:11, 18 Ιουλίου 2024 από τον Evaglap (συζήτηση | συνεισφορές) ('''Παπαχρήστου ή Παπαδόπουλος Παντελεήμων''' (1887 - ))
(διαφορά) ← Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεότερη αναθεώρηση → (διαφορά)

Παντελεήμων Παπαχρήστου ή Παπαδόπουλος
Παντελεήμων Παπαχρήστου ή Παπαδόπουλος
α/α105705
ΕπώνυμοΠαπαχρήστου ή Παπαδόπουλος
ΌνομαΠαντελεήμων
Τόπος καταγωγήςΜελισσότοπος
Νομός καταγωγήςΚαστοριάς
Ημερομηνία γέννησεως1887
ΠατρώνυμοΠαπα - Χρήστος Παπαμιχαήλ ή Παπαδόπουλος
ΜητέραΣουλτάνα
Αδέλφια (Συνολικά)5


Παπαχρήστου ή Παπαδόπουλος Παντελεήμων (1887 - )

Βιογραφικό

Ο Παντελής (Παντελεήμων) Παπαχρήστου ή Παπαδόπουλος γεννήθηκε το 1898 στο χωριό Μελισσότοπος της Καστοριάς και ήταν ένα από τα πέντε παιδιά του ιερέα Χρήστου Παπαμιχαήλ ή Παπαδόπουλου και της Σουλτάνας.

Κατά τη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα, η οικογένειά του βρισκόταν στην Καστοριά, λόγω του ότι ήταν στο στόχαστρο. Το 1901, μόλις δεκατεσσάρων ετών, έφυγε να δουλέψει κοντά στον θείο του Κυριάκο Γούλιο, στην Κωνσταντινούπολη, αλλά το 1905 λογομάχησε μαζί του και έφυγε για τη Ρουμανία. Περνώντας όμως από το κράτος των Βουλγάρων, τον έπιασαν οι Κομιτατζήδες και τον μύησαν με τη βία στη βουλγαρική συμμορία του βοεβόδα Κούζο Ποπντίνωφ, που δρούσε στην περιοχή της Καστοριάς, με διαταγή να σκοτώσει τον πατέρα του. Παρ’ όλα αυτά, ο Παντελής δεν είχε αρνηθεί ούτε την πίστη του ούτε και το ότι ήταν Έλληνας και γι’ αυτό, όταν η βουλγαρική συμμορία βρέθηκε στην περιοχή της Καστοριάς, ειδοποίησε τον θείο του να ενημερώσει τον πατέρα του για όσα σχεδίαζαν γι’ αυτόν οι Κομιτατζήδες. Αμέσως ο Κυριάκος Γούλιος ειδοποίησε, μέσω του Σωτηρίου Χαντζή, τον ιερέα Χρήστο Παπαμιχαήλ, που, μόλις τα έμαθε, τα είπε στον Μητροπολίτη Καστοριάς Γερμανό Καραβαγγέλη, ο οποίος με τη σειρά του έβαλε ένα τουρκικό απόσπασμα να φέρει τον Παντελή στην Καστοριά. Εντωμεταξύ, ο Παντελής, προσποιούμενος τον άρρωστο, είχε καταφέρει να ξεφύγει από τα χέρια των Κομιτατζήδων, που είχαν φύγει στο χωριό Πολυκέρασο της Καστοριάς, και φυλαγόταν σε μια υπόγεια κρύπτη, ώσπου τον βρήκε το τουρκικό απόσπασμα, στο οποίο και έδειξε πού κρυβόταν η συμμορία και μεταφέρθηκε στη Καστοριά. Την ίδια μέρα, εξοντώθηκε και η βουλγαρική συμμορία στο Πολυκέρασο.

Ύστερα από αυτό, ο Παντελής Παπαχρήστου φυγαδεύτηκε με τουρκικό διαβατήριο στην Αμερική, όπου και εγκαταστάθηκε.

Φωτογραφίες

Βιβλιογραφία

  • (ΗΒ013) Σιώκη Νικολάου Μιχαήλ, Όψεις από τη ζωή και τη δράση μιας οικογένειας κατά την περίοδο του Μακεδονικού Αγώνα και του Μεσοπολέμου μέσα από ανέκδοτες πηγές, Βαλκανικά σύμμεικτα, Τεύχος 16, σελ. 139-168, Ίδρυμα Μελετών Χερσονήσου του Αίμου, Θεσσαλονίκη 2005-2014.

Πηγές



Κάθε αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου θα πρέπει να αναφέρει ως πηγή της αναδημοσίευσης, την ιστοσελίδα «Μακεδονομάχοι», καθώς επίσης και την αρθρογράφο - συγγραφέα του άρθρου, Ευαγγελία Κ. Λάππα.