Κουτσουκάλη Διονυσίου Π., Ζωγραφιές από τη Μακεδονία, Μορίχοβο 1905, Τύποις «Αναγεννήσεως» Χρυσολούρη και Δαμανάκη, Τύποις "Αναγεννήσεως" Χρυσολούρη & Δαμανάκη, Εν Πειραιεί 1908.

Από Μακεδονομάχοι
Κουτσουκάλη Διονυσίου Π., Ζωγραφιές από τη Μακεδονία, Μορίχοβο 1905, Τύποις «Αναγεννήσεως» Χρυσολούρη και Δαμανάκη, Τύποις "Αναγεννήσεως" Χρυσολούρη & Δαμανάκη, Εν Πειραιεί 1908. (ΗΒ027)


Εισέρχεσθε εις Ελληνικήν πόλιν. Τι το θέλετε το Προξενείον;

Παντού Ελληνες! Εις βαθμόν ώστε να διανοηθώ πολλάκις μήπως με πλανά καμία οφθαλμαπάτη, μήπως ευρίσκομαι εις την Πειραιά ή εις την Λάρισσαν, εις ημέραν Τριωδίου, κατά τας οποίας εις όλους τους κατοίκους επήλθεν η μανία να φορέσουν φέσια. Δεν θα λησμονήσω την επίπληξιν του φίλου μου εμπόρου του Μοναστηρίου εις το οποίον έκαμα το εθνικόν αμάρτημα να αποτείνω ένα γαλλικόν au revoir. Επί δυο ημέρας με απέφυγε και όταν επλησίασα δια να τον αποχαιρετήσω μου απήτησε να του ζητήσω πρώτον συγγνώμην και έπειτα να μου προσφέρη το χέρι του.

Δεν θα λησμονήσω το γαλάζιο σπίτι του άλλου πατριώτη, τον οποίον επήγα να επισκεφθώ, εις την ιδίαν πόλιν. Είνε ένα ταπεινόν τούρκικο σπιτάκι με κλειστόν εξώστην και με πολλά καφασωτά παράθυρα, παλαιόν, σκεβρωμένον, εταιμόρροπον. Και ο κάτοικος του εύπορος, είνε εις θέσιν να κατοικήση εις καλλίτερον. Αλλά κανένα σπίτι εις το Μοναστήρι δεν είνε άσπρο και γαλάζιο ως αυτό. Ιδού ο λόγος δια τον οποίον ο Έλλην του Μοναστηρίου δεν εννοεί να κατοικήση άλλο.

Προβολή αρχείου: Κουτσουκάλη Διονυσίου Π., Ζωγραφιές από τη Μακεδονία, Μορίχοβο 1905, Τύποις «Αναγεννήσεως» Χρυσολούρη και Δαμανάκη, Τύποις "Αναγεννήσεως" Χρυσολούρη & Δαμανάκη, Εν Πειραιεί 1908.