Σερίδης Γεώργιος (Καπετάν Σπανός)

Από Μακεδονομάχοι
Αναθεώρηση ως προς 00:14, 18 Ιουλίου 2024 από τον Evaglap (συζήτηση | συνεισφορές) ('''Σερίδης Γεώργιος (Καπετάν Σπανός)''' ( - 1929) Εργαστήκε ως Πριονιστής. Η ιδιότητά του στον Μακεδονικό Αγώνα ήταν Πράκτορας Γ΄ Τάξεως.)

Γεώργιος Σερίδης
Γεώργιος Σερίδης
(Καπετάν Σπανός)
Σερίδης Γεώργιος (Σπανός).jpg
α/α101712
ΕπώνυμοΣερίδης
ΌνομαΓεώργιος
ΨευδώνυμοΚαπετάν Σπανός
Τόπος καταγωγήςΛάκκα
Νομός καταγωγήςΙωαννίνων
Τόπος θανάτουΦλάμπουρο Φλωρίνης
Ημερομηνία θανάτου1929
ΠατρώνυμοΠέτρος Σερίδης
Αδέλφια (Συνολικά)4
Τέκνα (Αριθμός)4
Επάγγελμα - ΤέχνηΠριονιστής
Ιδιότητα ΜακεδονομάχουΠράκτορας Γ΄ Τάξεως


Σερίδης Γεώργιος (Καπετάν Σπανός) ( - 1929) Εργαστήκε ως Πριονιστής. Η ιδιότητά του στον Μακεδονικό Αγώνα ήταν Πράκτορας Γ΄ Τάξεως.

Βιογραφικό

Ο Γεώργιος Σερίδης του Πέτρου γεννήθηκε στο χωριό Φλάμπουρο της Φλώρινας, με καταγωγή από το χωριό Λάκκα του Σουλίου, και είχε άλλους δύο αδελφούς και μία αδελφή. Εργαζόταν ως πριονιστής χρήσιμης ξυλείας. Συμμετείχε από το 1878 σε εθνικούς αγώνες. Το 1903 εντάχθηκε στο βουλγαρικό κομιτάτο, εν αγνοία του για τις προθέσεις τους και ξεγελασμένος από τα απατηλά συνθήματά τους. Όμως μια μέρα, όταν πήγαινε στην Αθήνα για κάποια αποστολή, πιάστηκε και απελάθηκε από την ελληνική κυβέρνηση στην Ιταλία. Έτσι κατάλαβε το λάθος του. Αργότερα ανακλήθηκε στην Αθήνα, όπου προσχώρησε στην ελληνική πλευρά. Γύρισε στην πατρίδα του, όπου, με τη βοήθεια ενός Τούρκου φίλου του Ραχήμ-Μπέη, συγκρότησε ελληνικό αντάρτικο Σώμα και έδρασε, με το όνομα καπετάν Σπανός, στο βουνό Μπέλες εναντίον των Κομιτατζήδων. Συνεργάστηκε με τον Κωνσταντίνο Μαζαράκη (Καπετάν Ακρίτα).

Ο Γεώργιος Σερίδης ήταν νυμφευμένος και είχε δύο κόρες και έναν γιο, που τον σκότωσαν οι Τούρκοι. Απεβίωσε το 1929. Αναγνωρίστηκε από το ελληνικό κράτος ως οπλαρχηγός και Πράκτορας Γ΄ Τάξης, ενώ έχει στηθεί ανδριάντας του στο χωριό Φλάμπουρο.

Φωτογραφίες

Βιβλιογραφία

  • (Β065) Στυλιάδη Χαραλάμπους Ιωάν, Η Συμβολή των Εκπαιδευτικών Λειτουργών κατά τον Μακεδονικόν Αγώνα 1870-1903-1908, Εκδόσεις Ζήτη, Θεσσαλονίκη 2003.
  • (Β027) Το Μεγάλο Συναξάρι, Αφανείς γηγενείς Μακεδονομάχοι, Χορηγός: Πέτρος Εμμ. Μάνος, Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, Θεσσαλονίκη 2011.

Πηγές



Κάθε αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου θα πρέπει να αναφέρει ως πηγή της αναδημοσίευσης, την ιστοσελίδα «Μακεδονομάχοι», καθώς επίσης και την αρθρογράφο - συγγραφέα του άρθρου, Ευαγγελία Κ. Λάππα.