Παπαγεωργίου - Σταματιάδης Ζαφείριος

Από Μακεδονομάχοι
Αναθεώρηση ως προς 23:50, 17 Ιουλίου 2024 από τον Evaglap (συζήτηση | συνεισφορές) ('''Παπαγεωργίου - Σταματιάδης Ζαφείριος'''. Διετέλεσε Ιερεύς. Εργαστήκε ως Διδάσκαλος. Η ιδιότητά του στον Μακεδονικό Αγώνα ήταν Πράκτορας Γ΄ Τάξεως.)

Ζαφείριος Παπαγεωργίου - Σταματιάδης
Ζαφείριος Παπαγεωργίου - Σταματιάδης
Ιερεύς Ζαφείριος Παπαγεωργίου - Σταματιάδης.jpg
α/α101456
ΕπώνυμοΠαπαγεωργίου - Σταματιάδης
ΌνομαΖαφείριος
Τόπος καταγωγήςΕιδομένη
Νομός καταγωγήςΚιλκισίου
ΠατρώνυμοΠαπα - Γεώργιος Σταματιάδης
Τέκνα (Αριθμός)2
Εκκλησιαστικό ΑξίωμαΙερεύς
Επάγγελμα - ΤέχνηΔιδάσκαλος
Ιδιότητα ΜακεδονομάχουΠράκτορας Γ΄ Τάξεως


Παπαγεωργίου - Σταματιάδης Ζαφείριος. Διετέλεσε Ιερεύς. Εργαστήκε ως Διδάσκαλος. Η ιδιότητά του στον Μακεδονικό Αγώνα ήταν Πράκτορας Γ΄ Τάξεως.

Βιογραφικό

Ο π. Ζαφείριος Παπαγεωργίου του ιερέα Παπαγεωργίου Σταματιάδη καταγόταν από το χωριό Ειδομένη του Κιλκίς και διατέλεσε ιερέας. Ήταν έγγαμος και είχε δύο γιους. Μέλη της οικογένειάς του όπως ο πατέρας του και ο παππούς του είχαν πρωταγωνιστήσει στους εθνικούς αγώνες και ειδικότερα τους Μακεδονικούς αγώνες, από το 1821.

Κατά τη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα ήταν πρόεδρος της τοπικής Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και ενθάρρυνε τους Έλληνες να αντιστέκονται στη βουλγαρική προπαγάνδα. Με πρωτοβουλία του συγκροτήθηκε ένοπλο σώμα νέων, το οποίο εστάλη προς ενίσχυση του αγωνιζόμενου στη Λίμνη των Γιαννιτσών καπετάν Άγρα (Σαράντο Αγαπηνό). Παράλληλα, η οικία του ήταν καταφύγιο και οπλαποθήκη.

Η δράση του ενόχλησε τους Βουλγάρους, οι οποίοι ανέθεσαν την εξόντωσή του στον εξωμότη Νικολά Δαμιανώφ. Παρά τις δολοφονικές απόπειρες εναντίον του από τους κομιτατζήδες, παρέμεινε πιστός στον αγώνα.

Φωτογραφίες

Βιβλιογραφία

  • (Β027) Το Μεγάλο Συναξάρι, Αφανείς γηγενείς Μακεδονομάχοι, Χορηγός: Πέτρος Εμμ. Μάνος, Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, Θεσσαλονίκη 2011.

Πηγές



Κάθε αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου θα πρέπει να αναφέρει ως πηγή της αναδημοσίευσης, την ιστοσελίδα «Μακεδονομάχοι», καθώς επίσης και την αρθρογράφο - συγγραφέα του άρθρου, Ευαγγελία Κ. Λάππα.