Καπετανόπουλος Χρυσόστομος

Από Μακεδονομάχοι
Αναθεώρηση ως προς 10:13, 18 Ιουλίου 2024 από τον Evaglap (συζήτηση | συνεισφορές) ('''Καπετανόπουλος Χρυσόστομος''' (1868 - 1911) Διετέλεσε Αρχιμανδρίτης. Η ιδιότητά του στον Μακεδονικό Αγώνα ήταν Ομαδάρχης.)
(διαφορά) ← Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεότερη αναθεώρηση → (διαφορά)

Χρυσόστομος Καπετανόπουλος
Χρυσόστομος Καπετανόπουλος
Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Καπετανόπουλος.jpg
α/α105724
ΕπώνυμοΚαπετανόπουλος
ΌνομαΧρυσόστομος
Τόπος καταγωγήςΑνδραβίς
Νομός καταγωγήςΗλείας
Ημερομηνία γέννησεως1868
Τόπος θανάτουΠέλλα
Ημερομηνία θανάτου1911
ΠατρώνυμοΔιονύσιος Καπετανόπουλος
Αδέλφια (Συνολικά)4
Εκκλησιαστικό ΑξίωμαΑρχιμανδρίτης
Ιδιότητα ΜακεδονομάχουΟμαδάρχης


Καπετανόπουλος Χρυσόστομος (1868 - 1911) Διετέλεσε Αρχιμανδρίτης. Η ιδιότητά του στον Μακεδονικό Αγώνα ήταν Ομαδάρχης.

Βιογραφικό

Ο π. Χρυσόστομος (κατά κόσμον Χρύσανθος Καπετανόπουλος του Διονυσίου) γεννήθηκε το 1868 στην Ανδραβίδα Ηλείας και είχε άλλα τρία αδέλφια. Μόνασε στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου στη Σκαφιδά Ηλείας και κατόπιν στην Ιερά Μονή Μακαριωτίσσης στη Δόμβραινα Βοιωτίας, όπου χειροτονήθηκε διάκονος και αργότερα πρεσβύτερος[1].

Το 1904 μυήθηκε στο Ελληνικό Μακεδονικό Κομιτάτο Αθηνών και, αφού πήρε οδηγίες από αυτό, έφυγε για τη Μακεδονία. Εκεί, για έξι χρόνια, έδρασε κατά των Βουλγάρων και των Ρουμάνων που θέριζαν τη περιοχή και στήριζε τον Ελληνισμό να μην υποκύπτει στις απειλές των τελευταίων. Η εθνική του δράση όμως ενοχλούσε τους Βουλγάρους, οι οποίοι ήθελαν να τον δολοφονήσουν, γι’ αυτό ο παπα-Χρυσόστομος Καπετανόπουλος άλλαζε κάθε μέρα τόπο διαμονής. Δρούσε και στον Βάλτο των Γιαννιτσών, όπου εξαιτίας του κλίματος που επικρατούσε νόσησε από φυματίωση.

Το 1907 συνελήφθη από τις τουρκικές αρχές για κάποιους λόγους αλλά τον άφησαν ελεύθερο, λόγω έλλειψης στοιχείων ενοχής. Όμως τον συνέλαβαν ξανά και τον φυλάκισαν στο Επταπύργιο της Θεσσαλονίκης. Αποφυλακίστηκε το 1908 με την αμνηστία που έδινε το Νεοτουρκικό σύνταγμα και, καθώς ήταν βαριά άρρωστος, επέστρεψε στην Αθήνα. Μόλις ανάρρωσε, παρά τις αντιρρήσεις των αδελφών του, ξαναπήγε στη Μακεδονία, όπου συνέχισε την εθνική του δράση.

Όμως, το 1911, μετά από προδοσία, οι Βούλγαροι τον συνέλαβαν στα Άθυρα και, αφού με βασανιστήρια δεν κατόρθωσαν να του αποσπάσουν ούτε το παραμικρό μυστικό του αγώνα, τον κρέμασαν στον πλάτανο κοντά στην Εκκλησία των Αγίων Αποστόλων της Παλιάς Πέλλας. Τον έθαψαν οι Έλληνες πίσω από το ιερό της Εκκλησίας των Αγίων Αποστόλων.

Ο ιερέας Χρυσόστομος Καπετανόπουλος αναγνωρίστηκε το 1937 από το ελληνικό κράτος και γράφτηκε στην επετηρίδα των Μακεδονομάχων ως ομαδάρχης.

Φωτογραφίες

Βιβλιογραφία

  • (Β013) Μαστέλλου-Γιαννάκενα Ελίνας Δημ, Ο Παύλος Μελάς και ο Μακεδονικός Αγώνας (1904 – 1908), Ο σκοπός του και οι ήρωες του, Εκδόσεις Πελασγός Ιωάννου Χρ. Γιαννάκενα, Αθήνα 2018.

Πηγές

  1. Δεν γνωρίζουμε το πότε χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος καθώς και για τον πόσο χρόνο μόνασε εκεί, διότι τα αρχεία της Μονής κάηκαν το 1944 από τους Γερμανούς (Βλ. (Β013) Μαστέλλου-Γιαννάκενα Ελίνας Δημ, Ο Παύλος Μελάς και ο Μακεδονικός Αγώνας (19041908), Ο σκοπός του και οι ήρωες του, Εκδόσεις Πελασγός Ιωάννου Χρ. Γιαννάκενα, Αθήνα 2018, σελ. 78).

Κάθε αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου θα πρέπει να αναφέρει ως πηγή της αναδημοσίευσης, την ιστοσελίδα «Μακεδονομάχοι», καθώς επίσης και την αρθρογράφο - συγγραφέα του άρθρου, Ευαγγελία Κ. Λάππα.