Δεβετζής ή Δημητριάδης Ιωακείμ

Από Μακεδονομάχοι
Αναθεώρηση ως προς 11:10, 18 Ιουλίου 2024 από τον Evaglap (συζήτηση | συνεισφορές) ('''Δεβετζής ή Δημητριάδης Ιωακείμ''' (01 Ιανουαρίου 1834 - 13 Νοεμβρίου 1912) Διετέλεσε Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως. Η ιδιότητά του στον Μακεδονικό Αγώνα ήταν Συνεργάτης Μακεδονομάχων.)
(διαφορά) ← Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεότερη αναθεώρηση → (διαφορά)

Ιωακείμ Δεβετζής ή Δημητριάδης
Ιωακείμ Δεβετζής ή Δημητριάδης
Πατριάρχης Κωνσταντινοπόλεως Ιωακείμ Γ' Δεβερτζής ή Δημητριάδης.jpg
α/α106469
ΕπώνυμοΔεβετζής ή Δημητριάδης
ΌνομαΙωακείμ
Τόπος καταγωγήςΚρούσοβο
Περιοχή καταγωγήςΠελαγονία
Ημερομηνία γέννησεως01 Ιανουαρίου 1834
Τόπος θανάτουΚωνσταντινούπολις
Ημερομηνία θανάτου13 Νοεμβρίου 1912
ΠατρώνυμοΔημήτριος Δεβερτζής
Εκκλησιαστικό ΑξίωμαΠατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως
Εκκλησιαστική ΠεριφέρειαΠατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως
Ιδιότητα ΜακεδονομάχουΣυνεργάτης Μακεδονομάχων


Δεβετζής ή Δημητριάδης Ιωακείμ (01 Ιανουαρίου 1834 - 13 Νοεμβρίου 1912) Διετέλεσε Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως. Η ιδιότητά του στον Μακεδονικό Αγώνα ήταν Συνεργάτης Μακεδονομάχων.

Βιογραφικό

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Ιωακείμ Γ΄ (κατά κόσμον Δεβετζής ή Δημητριάδης) γεννήθηκε στο Προάστιο Βαφειοχώρι της Κωνσταντινουπόλεως, με καταγωγή από το Κρούσοβο της Πελαγονίας, τον Ιανουάριο του 1834.

Το 1878 ανήλθε στον Πατριαρχικό θρόνο. Το 1884 παραιτήθηκε λόγω των αντίθεσής του για τον προωθούμενο από τον Σουλτάνο περιορισμό των εκκλησιαστικών προνομίων και απεσύρθη στο Άγιο Όρος, στο Λαυριώτικο Κελί του Μυλοποτάμου για δώδεκα έτη.

Κατά τη διάρκεια του πρώιμου Μακεδονικού Αγώνα, συνεργάσθηκε με τους Αγιορείτες μοναχούς, κυρίως με τον αρχιμανδρίτη Χρυσόστομο Λαυριώτη, τον Ιωακείμ Ιβηρίτη και τον έμπιστό του καπετάν Γεώργιο Γιαγκλή.

Με την επάνοδό του στον πατριαρχικό θρόνο στις 25 Μαΐου 1901, με την επανεκλογή του ως διάδοχο του αποθανόντος Κωνσταντίνου Ε΄, εκτιμώντας το μέγεθος του κινδύνου του πανσλαβισμού, διόρισε στις νευραλγικές Μητροπόλεις κατάλληλους και ικανούς Μητροπολίτες.

Απεβίωσε στις 13 Νοεμβρίου 1912.

Φωτογραφίες

Βιβλιογραφία

  • (Β013) Μαστέλλου-Γιαννάκενα Ελίνας Δημ, Ο Παύλος Μελάς και ο Μακεδονικός Αγώνας (1904 – 1908), Ο σκοπός του και οι ήρωες του, Εκδόσεις Πελασγός Ιωάννου Χρ. Γιαννάκενα, Αθήνα 2018.

Πηγές



Κάθε αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου θα πρέπει να αναφέρει ως πηγή της αναδημοσίευσης, την ιστοσελίδα «Μακεδονομάχοι», καθώς επίσης και την αρθρογράφο - συγγραφέα του άρθρου, Ευαγγελία Κ. Λάππα.