Σιμόπουλος Βάιος

Από Μακεδονομάχοι
Αναθεώρηση ως προς 13:17, 18 Ιουλίου 2024 από τον Evaglap (συζήτηση | συνεισφορές) ('''Σιμόπουλος Βάιος''' (1877 - 1961) Η ιδιότητά του στον Μακεδονικό Αγώνα ήταν Οπλίτης.)
(διαφορά) ← Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεότερη αναθεώρηση → (διαφορά)

Βάιος Σιμόπουλος
Βάιος Σιμόπουλος
Σιμόπουλος Βάιος.jpg
α/α108097
ΕπώνυμοΣιμόπουλος
ΌνομαΒάιος
Τόπος καταγωγήςΑσπροπόταμος
Νομός καταγωγήςΤρικάλων
Ημερομηνία γέννησεως1877
Τόπος θανάτουΣκύδρα Πέλλης
Ημερομηνία θανάτου1961
ΠατρώνυμοΕυάγγελος Σιμόπουλος
ΜητέραΕυαγγελία
Αδέλφια (Συνολικά)10
ΣύζυγοςΑγγελική
Τέκνα (Αριθμός)5
Ιδιότητα ΜακεδονομάχουΟπλίτης


Σιμόπουλος Βάιος (1877 - 1961) Η ιδιότητά του στον Μακεδονικό Αγώνα ήταν Οπλίτης.

Βιογραφικό

Ο Βάιος Σιμόπουλος γεννήθηκε στη Λάρισα το 1877, με καταγωγή από τον Ασπροπόταμο Τρικάλων, και ήταν ένα από τα δέκα παιδιά του Ευάγγελου Σιμοπούλου και της Ευαγγελίας.

Σε ηλικία είκοσι δύο ετών στρατολογήθηκε ως εθελοντής από τον Μακεδονομάχο Μιχαήλ Σιάπκα, Πρόεδρο της Φιλοπτώχου Μακεδονικής Αδελφότητας Λάρισας, που στήριζε τον Μακεδονικό Αγώνα και μαζί με άλλους συμπατριώτες του κατατάχθηκε στο ελληνικό αντάρτικο Σώμα του Παύλου Μελά. Μετά τον θάνατο του Παύλου Μελά, πήγαν στη λίμνη των Γιαννιτσών, όπου έφτιαξαν τις πρώτες καλύβες από καλάμια. Τη μέρα γυρνούσαν τη γύρω περιοχή και το βράδυ φύλαγαν τις καλύβες. Ο Βάιος Σιμόπουλος ήταν γενικός επόπτης οδηγός στη λίμνη και για κάποιο διάστημα στάλθηκε δάσκαλος στα χωριά του βάλτου.

Όταν το 1908 τελείωσε τυπικά ο Μακεδονικός Αγώνας, εργάστηκε ως εργάτης στις σιδηροδρομικές γραμμές της Σκύδρας, μέχρι την απελευθέρωση του μεγαλύτερου μέρους της Μακεδονίας (1912-1913).

Το 1922, ενώ ήταν στη Σκύδρα, γνώρισε την Αγγελική, η οποία ήταν προσφυγοπούλα από το χωριό Απελλαδάτοι ή Σούμπαση της Μικράς Ασίας. Τη νυμφεύτηκε στη Βέροια και απέκτησε πέντε παιδιά. Εγκαταστάθηκαν στην Τούμπα, μέχρι την έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, που μετακόμισαν στη Σκύδρα.

Κατά τη διάρκεια του συμμοριτοπόλεμου ο μεγάλος του γιος, ο Βαγγέλης, σκοτώνεται. Η οικογένεια μετακομίζει σε σπίτι του Εποικισμού στο Ντεκοβίλ.

Ο Βάιος Σιμόπουλος πήγε αργότερα στην Αθήνα και πήρε το πιστοποιητικό του Μακεδονομάχου από το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης.

Απεβίωσε στη Σκύδρα το 1961.

Φωτογραφίες

Βιβλιογραφία

Πηγές

Μαρτυρίες

  1. Μαρτυρία της συζύγου απόγονού του Βάιου Σιμόπουλου, Κωνσταντίνας Τσιλακίδου, εκπαιδευτικού Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.



Κάθε αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου θα πρέπει να αναφέρει ως πηγή της αναδημοσίευσης, την ιστοσελίδα «Μακεδονομάχοι», καθώς επίσης και την αρθρογράφο - συγγραφέα του άρθρου, Ευαγγελία Κ. Λάππα.