Μάνος Νικόλαος (1)

Από Μακεδονομάχοι
Αναθεώρηση ως προς 15:31, 18 Ιουλίου 2024 από τον Evaglap (συζήτηση | συνεισφορές) (Αντικατάσταση κειμένου - «Εργαστήκε» σε «Εργάστηκε»)
(διαφορά) ← Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεότερη αναθεώρηση → (διαφορά)

Νικόλαος Μάνος (1)
Νικόλαος Μάνος (1)
Μάνος Νικόλαος.jpg
α/α101050
ΕπώνυμοΜάνος
ΌνομαΝικόλαος
Τόπος καταγωγήςΚοζάνη
Νομός καταγωγήςΚοζάνης
Ημερομηνία γέννησεως1875
Τόπος θανάτουΘεσσαλονίκη
Ημερομηνία θανάτου03 Φεβρουαρίου 1947
ΠατρώνυμοΕμμανουήλ
ΜητέραΜαρία Ρουσιάδη
Αδέλφια (Συνολικά)4
ΣύζυγοςΙωάννα Ξανθίδη
Τέκνα (Αριθμός)3
Επάγγελμα - ΤέχνηΔιδάσκαλος
Ιδιότητα ΜακεδονομάχουΠράκτορας Β΄ Τάξεως


Μάνος Νικόλαος (1875 - 03 Φεβρουαρίου 1947) Εργάστηκε ως Διδάσκαλος. Η ιδιότητά του στον Μακεδονικό Αγώνα ήταν Πράκτορας Β΄ Τάξεως.

Βιογραφικό

Ο Νικόλαος Μάνος γεννήθηκε το 1875 στην Κοζάνη και ήταν το τρίτο από τέσσερα παιδιά του Εμμανουήλ (Μάνου) και της Μαρίας, το γένος Ρουσιάδη. Σπούδασε σε γαλλική εμπορική σχολή στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια εργάστηκε ως έμπορος.

Συμμετείχε στον Μακεδονικό Αγώνα ως Πράκτορας Β΄ Τάξης. Το 1907 νυμφεύτηκε την επίσης Μακεδονομάχο Ιωάννα Ξανθίδη (βλέπε: Ξανθίδη-Μάνου Ιωάννα), με την οποία απέκτησε τρία παιδιά.

Μετά την απελευθέρωση, έλαβε μέρος στο βενιζελικό κίνημα της «εθνικής αμύνης» και διατέλεσε αρχηγός των ομάδων περιφρούρησης, που οργάνωνε ο Σύλλογος Φιλομούσων. Παράλληλα, παρακολουθούσε και ανέφερε τις κινήσεις των Βουλγάρων στον διοικητή των ελληνικών δυνάμεων στα Γιαννιτσά, συνταγματάρχη Ρακτιβάν. Ο Νικόλαος Μάνος διατέλεσε δύο φορές δήμαρχος της Θεσσαλονίκης (1929-1930 και 1934-1936).

Απεβίωσε στη Θεσσαλονίκη στις 3 Φεβρουαρίου 1947.

Φωτογραφίες

Βιβλιογραφία

  • (Β027) Το Μεγάλο Συναξάρι, Αφανείς γηγενείς Μακεδονομάχοι, Χορηγός: Πέτρος Εμμ. Μάνος, Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, Θεσσαλονίκη 2011.
  • (Β029) Χεκιμόγλου Ευάγγελου Α, Ο Νικόλαος Μάνος και ο Μεσοπόλεμος στη Θεσσαλονίκη, Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών / University Studio Press, Θεσσαλονίκη 2010.

Πηγές



Κάθε αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου θα πρέπει να αναφέρει ως πηγή της αναδημοσίευσης, την ιστοσελίδα «Μακεδονομάχοι», καθώς επίσης και την αρθρογράφο - συγγραφέα του άρθρου, Ευαγγελία Κ. Λάππα.