Οικονόμου Χρήστος (1)

Από Μακεδονομάχοι
Αναθεώρηση ως προς 15:33, 18 Ιουλίου 2024 από τον Evaglap (συζήτηση | συνεισφορές) (Αντικατάσταση κειμένου - «Εργαστήκε» σε «Εργάστηκε»)
(διαφορά) ← Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεότερη αναθεώρηση → (διαφορά)

Χρήστος Οικονόμου (1)
Χρήστος Οικονόμου (1)
Ιερεύς Χρήστος Οικονόμου.jpg
α/α100898
ΕπώνυμοΟικονόμου
ΌνομαΧρήστος
Τόπος καταγωγήςΓρίβα
Νομός καταγωγήςΚιλκισίου
Ημερομηνία γέννησεως1874
Τόπος θανάτουΘεσσαλονίκη
Ημερομηνία θανάτου1954
ΠατρώνυμοΠαπα - Δημήτριος Οικονόμου
Τέκνα (Αριθμός)1
Εκκλησιαστικό ΑξίωμαΙερεύς
Επάγγελμα - ΤέχνηΔιδάσκαλος


Οικονόμου Χρήστος (1874 - 1954) Διετέλεσε Ιερεύς. Εργάστηκε ως Διδάσκαλος.

Βιογραφικό

Ο π. Χρήστος Οικονόμου του παπα-Δημητρίου γεννήθηκε στο χωριό Γρίβα Κιλκισίου το 1874. Διατέλεσε δάσκαλος σε χωριά της Μακεδονίας. Χειροτονήθηκε ιερέας.

Κατά τη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα οργάνωσε δίκτυο πρακτόρων στην περιοχή μεταξύ Παιονίας και Γιαννιτσών. Ήταν σε επαφή με τον Παύλο Μελά και με το Ελληνικό Προξενείο της Θεσσαλονίκης. Οι Βούλγαροι πολλές φορές αποπειράθηκαν να τον δολοφονήσουν λόγω της εθνικής του δράσεως.

Το 1904 εξουδετέρωσε σε μάχη τον κομιτατζή Αντώνωφ με την ομάδα του, αλλά ο ίδιος τραυματίστηκε και διέφυγε στην Αθήνα. Εκεί ανάρρωσε στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». Μετά από την ανάρρωσή του, επέστρεψε στη Μακεδονία, όπου συμμετείχε και στην απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης το 1912.

Έδρασε επίσης στον Α΄ και Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής της Ελλάδος από τον Άξονα, οι Βούλγαροι τον είχαν επικηρύξει για λίγα λέβα, λόγω της εθνικής του δράσης.

Απεβίωσε στη Θεσσαλονίκη το 1954.

Φωτογραφίες

Βιβλιογραφία

  • (Β027) Το Μεγάλο Συναξάρι, Αφανείς γηγενείς Μακεδονομάχοι, Χορηγός: Πέτρος Εμμ. Μάνος, Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, Θεσσαλονίκη 2011.

Πηγές



Κάθε αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου θα πρέπει να αναφέρει ως πηγή της αναδημοσίευσης, την ιστοσελίδα «Μακεδονομάχοι», καθώς επίσης και την αρθρογράφο - συγγραφέα του άρθρου, Ευαγγελία Κ. Λάππα.