Αποστολίδης Λάζαρος (Φούρκας)

Από Μακεδονομάχοι
Αναθεώρηση ως προς 21:17, 18 Ιουλίου 2024 από τον Evaglap (συζήτηση | συνεισφορές) (Αντικατάσταση κειμένου - «# Μαρτυρία» σε «* Μαρτυρία»)
(διαφορά) ← Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεότερη αναθεώρηση → (διαφορά)

Λάζαρος Αποστολίδης
Λάζαρος Αποστολίδης
(Φούρκας)
Αποστολίδης Λάζαρος (Φούρκας).jpg
α/α100078
ΕπώνυμοΑποστολίδης
ΌνομαΛάζαρος
ΨευδώνυμοΦούρκας
Τόπος καταγωγήςΆνω Λεύκη
Νομός καταγωγήςΚαστοριάς
Ημερομηνία γέννησεως1884/1886
Τόπος θανάτουΚωνσταντινούπολις
Ημερομηνία θανάτου1920/1921
ΠατρώνυμοΑποστολίδης
ΜητέραΤρυγόνα
Αδέλφια (Συνολικά)3
ΣύζυγοςΠαρασκευή Μανώκα
Τέκνα (Αριθμός)5
Ιδιότητα ΜακεδονομάχουΟπλαρχηγός Α΄ Τάξεως


Αποστολίδης Λάζαρος (Φούρκας) (1884/1886 - 1920/1921) Η ιδιότητά του στον Μακεδονικό Αγώνα ήταν Οπλαρχηγός Α΄ Τάξεως.

Βιογραφικό

Ο Λάζαρος Αποστολίδης γεννήθηκε το 1884 (κατ’ άλλους το 1886) από το χωριό Άνω Λεύκη της Καστοριάς και είχε δύο αδελφές. Νυμφεύθηκε και απέκτησε πέντε παιδιά. Το όνομα της συζύγου του ήταν Παρακευή, το γένος Μανώκα, και τα τέκνα τους ήταν με σειρά γέννησης, ο Θανασάκης (απεβίωσε βρέφος), η Μελπομένη, η Πηνελόπη, η Ειρήνη και ο Αθανάσιος (μελλοντικά Αντιστράτηγος του Ελληνικού Στρατού).

Αρχικά εντάχθηκε στην Εθνική Επιτροπή και συνεργάστηκε με τον Έλληνα οπλαρχηγό Αριστείδη Μαργαρίτη, μὲ τὸν ὁποῖο συμμετείχε στην μάχη του Εζερετσίου (σημερινό Πετροπουλάκι) της Καστοριάς, ἐναντίον των κομιτατζήδων αλλά όταν ξέσπασε η βουλγαρική ψευδεπανάσταση του Ίλιντεν, έφυγε στην Αθήνα για να βρει καταφύγιο. Αργότερα, κατά τη διάρκεια του Μακεδονικού αγώνα, επανήλθε στην Μακεδονία, όπου και συνεργάστηκε με τον καπετάν Βάρδα (Γεώργιο Τσόντο). Από το 1905, είχε δικό του Ελληνικό ανταρτικό σώμα και έδωσε πολλές μάχες με τους κομιτατζήδες. Αν και έληξε τυπικά ο Μακεδονικός αγώνας το 1908, ο Λάζαρος Αποστολίδης συνέχισε τη δράση του. Στενοί συνεργάτες του ήταν η κόρη του Ειρήνη, η μητέρα του Τρυγόνα και οι αδελφές του, Δέλλιου Δέσποινα και Παπαπασχάλη Σοφία.

Επίσης πήρε μέρος στους Βαλκανικούς πολέμους και στο Βορειοηπειρωτικό αγώνα, όπου και διακρίθηκε για τη τόλμη και την ανδρεία του. Απεβίωσε το 1920 (κατ’ άλλη εκδοχή το 1921) στη Κωνσταντινούπολη, όπου είχε πάει για λόγους υγείας.

Φωτογραφίες

Βιβλιογραφία

  • (Β037) Παπασταύρου – Ευθυμιάδου Σόνιας, Αθέατες πλευρές του Μακεδονικού Αγώνα, Το παράδειγμα της Καστοριάς, Εκδόσεις Πελασγός Ιωάννου Χρ. Γιαννάκενα, Αθήνα 2016.
  • (Β027) Το Μεγάλο Συναξάρι, Αφανείς γηγενείς Μακεδονομάχοι, Χορηγός: Πέτρος Εμμ. Μάνος, Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, Θεσσαλονίκη 2011.

Πηγές

Μαρτυρίες

  • Μαρτυρία του εγγονού του καπετάν Λάζαρου Αποστολίδη, Λάζαρου Αποστολίδη.



Κάθε αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου θα πρέπει να αναφέρει ως πηγή της αναδημοσίευσης, την ιστοσελίδα «Μακεδονομάχοι», καθώς επίσης και την αρθρογράφο - συγγραφέα του άρθρου, Ευαγγελία Κ. Λάππα.