Σουλιώτης Αθανάσιος (Αθανάσιος Νικολαΐδης)

Από Μακεδονομάχοι
Αναθεώρηση ως προς 14:44, 19 Ιουλίου 2024 από τον Evaglap (συζήτηση | συνεισφορές) ('''Σουλιώτης Αθανάσιος (Αθανάσιος Νικολαΐδης)''' (1878 - 22 Μαρτίου 1945) Κατά την διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα υπηρέτησε στο Πεζικό ως Ανθυπολοχαγός. Εργάστηκε ως Ποιητής. Η ιδιότητά του στον Μακεδονικό Αγώνα ήταν Πράκτορας Α΄ Τάξεως.)
(διαφορά) ← Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεότερη αναθεώρηση → (διαφορά)

Αθανάσιος Σουλιώτης
Αθανάσιος Σουλιώτης
(Αθανάσιος Νικολαΐδης)
Σουλιώτης Αθανάσιος (Νικολαΐδης).jpg
α/α101776
ΕπώνυμοΣουλιώτης
ΌνομαΑθανάσιος
ΨευδώνυμοΑθανάσιος Νικολαΐδης
Τόπος καταγωγήςΣούλι
Νομός καταγωγήςΙωαννίνων
Ημερομηνία γέννησεως1878
Τόπος θανάτουΑθήνα Αττικής
Ημερομηνία θανάτου22 Μαρτίου 1945
ΠατρώνυμοΜιλτιάδης Σουλιώτης
ΜητέραΜαρία Φάσου
Αδέλφια (Συνολικά)9
ΣύζυγοςΣοφία Προβελέγγιου
Στρατιωτικός ΒαθμόςΑνθυπολοχαγός
Στρατιωτικό ΌπλοΠεζικό
Κλάδος Ενόπλων ΔυνάμεωνΣτρατός Ξηράς
Επάγγελμα - ΤέχνηΠοιητής
Ιδιότητα ΜακεδονομάχουΠράκτορας Α΄ Τάξεως


Σουλιώτης Αθανάσιος (Αθανάσιος Νικολαΐδης) (1878 - 22 Μαρτίου 1945) Κατά την διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα υπηρέτησε στο Πεζικό ως Ανθυπολοχαγός. Εργάστηκε ως Ποιητής. Η ιδιότητά του στον Μακεδονικό Αγώνα ήταν Πράκτορας Α΄ Τάξεως.

Βιογραφικό

Ο Αθανάσιος Σουλιώτης γεννήθηκε το 1878 στη Σύρο, με καταγωγή από το Σούλι, και ήταν ο πρώτος γιος από τα εννέα παιδιά του Μιλτιάδη Σουλιώτη και της Μαρίας Φάσου. Πριν μεγαλώσει καλά-καλά, η οικογένειά του μετακόμισε στην Αθήνα. Σπούδασε στη Σχολή Ευελπίδων, από την οποία αποφοίτησε το 1900 ως λοχαγός του Πεζικού.

Κατά τη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα, πήγε στη Θεσσαλονίκη, όπου ίδρυσε με το ψευδώνυμο «Νικολαΐδης» την περίφημη οργάνωση Θεσσαλονίκης, όπου συμμετείχαν πολλοί ντόπιοι Έλληνες αγωνιστές. Από το 1908 ίδρυσε και στην Κωνσταντινούπολη παρόμοια οργάνωση, που διεύθυνε μέχρι το 1912.

Κατόπιν, υπηρέτησε ως διπλωμάτης σε πρωτεύουσες διάφορων κρατών, όπου υπήρχε ανάγκη. Το 1918 εξορίστηκε από τη κυβέρνηση του Βενιζέλου ως βασιλόφρων στο Ηράκλειο της Κρήτης. Το 1920 ήταν πληρεξούσιος της Θεσσαλονίκης, ενώ έγραφε άρθρα που ασκούσαν ισχυρή κριτική προς το Βενιζέλο. Αποστρατεύτηκε το 1922 με τον βαθμό του συνταγματάρχη. Τα επόμενα χρόνια είχε ενεργή ανάμειξη στην πολιτική ζωή. Νυμφεύθηκε το 1931 τη Σοφία Προβελέγγιου, με την οποία δεν απέκτησε παιδιά.

Απεβίωσε στις 22 Μαρτίου 1945 στην Αθήνα από φυματίωση, που είχε από το 1942.

Φωτογραφίες

Βιβλιογραφία

  • (Β077) Αθανασίου Σουλιώτη – Νικολαΐδη, Ο Μακεδονικός Αγών, Η «Οργάνωσις Θεσσαλονίκης», 1906 - 1908, Απομνημονεύματα, Πρόλογος: Σοφίας Αθ. Σουλιώτη, Εισαγωγή: Διογένη Ξαναλάτου, Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, Θεσσαλονίκη 1959.
  • (Β070) Γενικόν Επιτελείον Στρατού, Ο Μακεδονικός Αγών και τα εις Θράκην γεγονότα, Έκδοσις Διευθύνσεως Ιστορίας Στρατού, Αθήνα 1979.
  • (Β013) Μαστέλλου-Γιαννάκενα Ελίνας Δημ, Ο Παύλος Μελάς και ο Μακεδονικός Αγώνας (1904 – 1908), Ο σκοπός του και οι ήρωες του, Εκδόσεις Πελασγός Ιωάννου Χρ. Γιαννάκενα, Αθήνα 2018.
  • (Β041) Χολέβα Ιωάννου Κ, Ο Μακεδονικός αγώνας από άλλη σκοπιά, Εκδόσεις Πελασγός Ιωάννου Χρ. Γιαννάκενα, Αθήνα 2014.

Πηγές



Κάθε αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου θα πρέπει να αναφέρει ως πηγή της αναδημοσίευσης, την ιστοσελίδα «Μακεδονομάχοι», καθώς επίσης και την αρθρογράφο - συγγραφέα του άρθρου, Ευαγγελία Κ. Λάππα.