Παρλιάρης Ιωάννης

Από Μακεδονομάχοι
Αναθεώρηση ως προς 21:34, 5 Αυγούστου 2024 από τον Evaglap (συζήτηση | συνεισφορές)
(διαφορά) ← Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεότερη αναθεώρηση → (διαφορά)

Ιωάννης Παρλιάρης
Ιωάννης Παρλιάρης
Παρλιάρης Ιωάννης.jpg
α/α104324
ΕπώνυμοΠαρλιάρης
ΌνομαΙωάννης
Τόπος καταγωγήςΤαξιάρχης
Νομός καταγωγήςΧαλκιδικής
Ημερομηνία γέννησεως1883
Τόπος θανάτουΘεσσαλονίκη
Ημερομηνία θανάτου06 Αυγούστου 1931
ΠατρώνυμοΔημήτριος Παρλιάρης
Τέκνα (Αριθμός)4
Ιδιότητα ΜακεδονομάχουΟμαδάρχης


Παρλιάρης Ιωάννης (1883 - 06 Αυγούστου 1931) Η ιδιότητά του στον Μακεδονικό Αγώνα ήταν Ομαδάρχης.

Βιογραφικό

Ο Ιωάννης Παρλιάρης του Δημητρίου γεννήθηκε το 1883 στο χωριό Ταξιάρχης της Χαλκιδικής.

Κατά τη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα, έδρασε ως οπλίτης στο ελληνικό αντάρτικο Σώμα του καπετάν Βάρδα (Γεωργίου Τσόντου). Έπειτα εργάστηκε ως ημίστηγος στη Ιερά Μονή Αγίου Διονυσίου του Αγίου Όρους, όπου, με το που φόνευσε έναν σκληρό ως προς τους Έλληνες τελωνοφύλακα Τουρκαλβανό, έφυγε στο όρος Παγγαίο των Σερρών με τρία ένοπλα παλικάρια. Έπειτα από τη μάχη στη λίμνη των Γιαννιτσών, όπου διακρίθηκε για τη γενναιότητά του, έγινε οπλαρχηγός. Επίσης, συμμετείχε σε μάχη εναντίον των Τουρκαλβανών στο χωριό Άγιος Πρόδρομος της Χαλκιδικής.

Στους Βαλκανικούς Πολέμους ανάγκασε τον καϊκάμη του Πολύγυρου να παραδώσει την πόλη στους Έλληνες, ξεγελώντας τον για τη δύναμή τους, ενώ συμμετείχε και στην πολιορκία των Ιωαννίνων, στο τάγμα του Ιωάννη Βελισσαρίου. Πήρε μέρος στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και στη Μικρασιατική εκστρατεία.

Έπειτα γύρισε στο χωριό του, όπου νυμφεύτηκε και απέκτησε τέσσερα παιδιά, τρείς γιους και μία κόρη. Απεβίωσε στις 6/8/1931, όντας άρρωστος, στο Δημοτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Φωτογραφίες

Βιβλιογραφία

  • (Β021) Παπαδημητρίου Ρούλας Μιχ, Η Εκκλησία στο Μακεδονικό Αγώνα, Εκδόσεις Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος, Αθήνα 1991.
  • (Β027) Το Μεγάλο Συναξάρι, Αφανείς γηγενείς Μακεδονομάχοι, Χορηγός: Πέτρος Εμμ. Μάνος, Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, Θεσσαλονίκη 2011.

Πηγές



Κάθε αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου θα πρέπει να αναφέρει ως πηγή της αναδημοσίευσης, την ιστοσελίδα «Μακεδονομάχοι», καθώς επίσης και την αρθρογράφο - συγγραφέα του άρθρου, Ευαγγελία Κ. Λάππα.