Σαμαράς Ιωάννης (3)

Από Μακεδονομάχοι
Αναθεώρηση ως προς 21:37, 5 Σεπτεμβρίου 2024 από τον Evaglap (συζήτηση | συνεισφορές)
(διαφορά) ← Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεότερη αναθεώρηση → (διαφορά)

Ιωάννης Σαμαράς (3)
Ιωάννης Σαμαράς (3)
Σαμαράς Ιωάννης.jpg
α/α101672
ΕπώνυμοΣαμαράς
ΌνομαΙωάννης
Τόπος καταγωγήςΞηροπόταμος
Νομός καταγωγήςΔράμας
Ημερομηνία γέννησεως1878
Τόπος θανάτουΞηροπόταμος Δράμας
Ημερομηνία θανάτου06 Σεπτεμβρίου 1911
ΠατρώνυμοΑντώνιος Σαμαράς
ΣύζυγοςΓλυκερία Καλαϊτζή
Τέκνα (Αριθμός)4
Ιδιότητα ΜακεδονομάχουΠράκτορας Γ΄ Τάξεως


Σαμαράς Ιωάννης (1878 - 06 Σεπτεμβρίου 1911) Η ιδιότητά του στον Μακεδονικό Αγώνα ήταν Πράκτορας Γ΄ Τάξεως.

Βιογραφικό

Ο Ιωάννης Σαμαράς του Αντωνίου γεννήθηκε το 1878 στην Καλλιθέα Δράμας. Η μητέρα του πέθανε νωρίς και ο πατέρας του νυμφεύτηκε άλλες δύο φορές.

Στο Γυμνάσιο Σερρών, είχε συμμαθητή τον Δούκα Γαϊτατζή, μετέπειτα οπλαρχηγό καπετάν Δούκα, και μυήθηκε στον Μακεδονικό Αγώνα. Όταν τελείωσε το σχολείο, ο Ιωάννης Σαμαράς νυμφεύθηκε τη Γλυκερία Καλαϊτζή, από οικογένεια Μακεδονομάχων, και απέκτησε τέσσερα παιδιά.

Κατά τη διάρκεια του Μακεδονικό Αγώνα, ενίσχυε με χρήματα τους άπορους συγχωριανούς του, για να μην υποκύψουν στη βουλγαρική προπαγάνδα, ενώ χρησιμοποιούσε το σπίτι του ως αποθήκη όπλων, κατάλυμα ελληνικών αντάρτικων Σωμάτων της περιοχής και εκπαιδευτήριο νέων οπλιτών. Είχε διοριστεί Πρόεδρος τοπικής Επιτροπής αμύνης από τον Μητροπολίτη Δράμας Χρυσόστομο Καλαφάτη. Συνεργαζόταν με πολλούς άλλους Μακεδονομάχους μέχρι το 1908, με την ανακήρυξη του νεοτουρκικού συντάγματος. Ο Ιωάννης Σαμαράς, καταλαβαίνοντας την προπαγάνδα που ασκούσαν στους Έλληνες οι Νεότουρκοι, έλεγε στους πρώτους να αποφεύγουν πάση θυσία κάθε τουρκική εξυπηρέτηση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι Τούρκοι να τον κυνηγάνε για να τον σκοτώσουν.

Τελικά τον σκότωσαν στο χωράφι, στις 6 Σεπτεμβρίου 1911, όπου τον είχε στείλει ο πατέρας του, για λογαριασμό της φιλότουρκης τρίτης γυναίκας του.

Αναγνωρίστηκε από το ελληνικό κράτος ως Πράκτορας Γ΄ Τάξεως και απονεμήθηκε αναμνηστικό μετάλλιο στην οικογένειά του.

Φωτογραφίες

Βιβλιογραφία

  • (Β027) Το Μεγάλο Συναξάρι, Αφανείς γηγενείς Μακεδονομάχοι, Χορηγός: Πέτρος Εμμ. Μάνος, Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, Θεσσαλονίκη 2011.

Πηγές



Κάθε αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου θα πρέπει να αναφέρει ως πηγή της αναδημοσίευσης, την ιστοσελίδα «Μακεδονομάχοι», καθώς επίσης και την αρθρογράφο - συγγραφέα του άρθρου, Ευαγγελία Κ. Λάππα.