Μπακιρτζής Νικόλαος (Νικόλαος Σερραίος)

Από Μακεδονομάχοι
Αναθεώρηση ως προς 10:01, 18 Ιουλίου 2024 από τον Evaglap (συζήτηση | συνεισφορές) ('''Μπακιρτζής Νικόλαος (Νικόλαος Σερραίος)'''. Η ιδιότητά του στον Μακεδονικό Αγώνα ήταν Πράκτορας Α΄ Τάξεως.)
(διαφορά) ← Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεότερη αναθεώρηση → (διαφορά)

Νικόλαος Μπακιρτζής
Νικόλαος Μπακιρτζής
(Νικόλαος Σερραίος)
α/α105554
ΕπώνυμοΜπακιρτζής
ΌνομαΝικόλαος
ΨευδώνυμοΝικόλαος Σερραίος
Τόπος καταγωγήςΣέρρες
Νομός καταγωγήςΣερρών
Τόπος θανάτουΆθυτο Χαλκιδικής
ΠατρώνυμοΧρήστος Μπακιρτζής
Αδέλφια (Συνολικά)4
ΣύζυγοςΚαλλιόπη Αποξούδη
Τέκνα (Αριθμός)4
Ιδιότητα ΜακεδονομάχουΠράκτορας Α΄ Τάξεως


Μπακιρτζής Νικόλαος (Νικόλαος Σερραίος). Η ιδιότητά του στον Μακεδονικό Αγώνα ήταν Πράκτορας Α΄ Τάξεως.

Βιογραφικό

Ο Νικόλαος Μπακιρτζής του Χρήστου καταγόταν από τις Σέρρες και είχε άλλους τρεις αδελφούς, εκ των οποίων ο ένας ήταν ετεροθαλής. Νυμφεύθηκε την Καλλιόπη και απέκτησε τέσσερα παιδιά.

Μυημένος στον Μακεδονικό Αγώνα από το 1905, έδρασε ως οπλίτης με το ψευδώνυμο «Νίκος Σερραίος» σε διάφορα ελληνικά αντάρτικα Σώματα και πήρε μέρος σε πολλές μάχες. Τον Απρίλιο του 1907, στη μάχη της Δροσοπηγής, συνελήφθη από τους Τούρκους μαζί με άλλους συναγωνιστές του και κλείστηκε στις φυλακές του Μοναστηρίου, απ’ όπου βγήκε στις 8 Ιουλίου 1908, με την αμνηστία του νεοτουρκικού συντάγματος. Ο Νικόλαος Μπακιρτζής συμμετείχε, επίσης, και στους Βαλκανικούς Πολέμους. Δύο από τους τρεις αδελφούς του σκοτώθηκαν από τους Βουλγάρους στις Σέρρες το 1916. Αναγνωρίστηκε από το ελληνικό κράτος ως Πράκτορας Α΄ Τάξης.

Απεβίωσε στο Άθυτο της Χαλκιδικής, όπου είχε εγκατασταθεί οικογενειακώς.

Φωτογραφίες

Βιβλιογραφία

  • (Β027) Το Μεγάλο Συναξάρι, Αφανείς γηγενείς Μακεδονομάχοι, Χορηγός: Πέτρος Εμμ. Μάνος, Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, Θεσσαλονίκη 2011.
  • (ΗΒ004) Σπυριδοπούλου Αριστοτέλη Νικ, Ευριπίδης Μπακιρτζής, Ο Αινιγματικός Στρατηγός, Εταιρεία Μελέτης και Έρευνας της Ιστορίας των Σερρών (Ε.Μ.Ε.Ι.Σ.), Σέρρες 2019.

Πηγές



Κάθε αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου θα πρέπει να αναφέρει ως πηγή της αναδημοσίευσης, την ιστοσελίδα «Μακεδονομάχοι», καθώς επίσης και την αρθρογράφο - συγγραφέα του άρθρου, Ευαγγελία Κ. Λάππα.