Χαρισιάδη Ασπασία ή Αφροδίτη

Από Μακεδονομάχοι
Αναθεώρηση ως προς 13:37, 18 Ιουλίου 2024 από τον Evaglap (συζήτηση | συνεισφορές) ('''Χαρισιάδη Ασπασία ή Αφροδίτη'''. Η ιδιότητά της στον Μακεδονικό Αγώνα ήταν Πράκτορας Α΄ Τάξεως.)
(διαφορά) ← Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεότερη αναθεώρηση → (διαφορά)

Ασπασία ή Αφροδίτη Χαρισιάδη
Ασπασία ή Αφροδίτη Χαρισιάδη
α/α200054
ΕπώνυμοΧαρισιάδη
ΌνομαΑσπασία ή Αφροδίτη
Τόπος καταγωγήςΣτύψη Λέσβου
Νομός καταγωγήςΛέσβου
ΠατρώνυμοΧρυσόστομος Καραβαγγέλης
ΜητέραΜαρία Κουτσουβέλη
Αδέλφια (Συνολικά)8
ΣύζυγοςΕπαμεινώνδας Χαρισιάδης
Ιδιότητα ΜακεδονομάχουΠράκτορας Α΄ Τάξεως


Χαρισιάδη Ασπασία ή Αφροδίτη. Η ιδιότητά της στον Μακεδονικό Αγώνα ήταν Πράκτορας Α΄ Τάξεως.

Βιογραφικό

Η Ασπασία ή Αφροδίτη Καραβαγγέλη γεννήθηκε στο Αδραμμύτι της Μικράς Ασίας, με καταγωγή από τα Ψαρά, και ήταν ένα από τα οκτώ παιδιά του Χρυσοστόμου Καραβαγγέλη και της Μαρίας Κουτσουβέλη, από τα οποία ένα κορίτσι και ένα αγόρι απεβίωσαν σε πολύ νεαρή ηλικία.

Κατά τη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα, βοηθούσε τον αδελφό της, τον Μητροπολίτη Καστοριάς Γερμανό Καραβαγγέλη (βλέπε: Καραβαγγέλης Γερμανός, Μητροπολίτης Καστοριάς).

Η Ασπασία ή Αφροδίτη Καραβαγγέλη παντρεύτηκε τον επίσης Μακεδονομάχο Επαμεινώνδα Χαρισιάδη από την Κορυτσά.

Φωτογραφίες

Βιβλιογραφία

  • (Β013) Μαστέλλου-Γιαννάκενα Ελίνας Δημ, Ο Παύλος Μελάς και ο Μακεδονικός Αγώνας (1904 – 1908), Ο σκοπός του και οι ήρωες του, Εκδόσεις Πελασγός Ιωάννου Χρ. Γιαννάκενα, Αθήνα 2018.
  • (Β020) Μπέλλου – Θρεψιάδη Αντιγόνης, Μορφές Μακεδονομάχων και τα Ποντιακά του Γερμανού Καραβαγγέλη, Εκδόσεις Τροχαλία, Αθήνα 1992.
  • (Β037) Παπασταύρου – Ευθυμιάδου Σόνιας, Αθέατες πλευρές του Μακεδονικού Αγώνα, Το παράδειγμα της Καστοριάς, Εκδόσεις Πελασγός Ιωάννου Χρ. Γιαννάκενα, Αθήνα 2016.
  • (ΗΒ005) Μπρούμπα Νίκης Σάββα, Δασκάλες στον Μακεδονικό Αγώνα και η Προσφορά τους, Διπλωματική Εργασία, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.), Θεολογική Σχολή, Θεσσαλονίκη 2015.
  • (ΗΒ014) Νταφούλη Παύλου Αχιλλέως, Η υγειονομική περίθαλψη κατά την ένοπλο φάση του Μακεδονικού Αγώνος (1904-1908) και η δράση των Εφέδρων και Μόνιμων Αξιωματικών του Υγειονομικού που συμμετείχαν στον Μακεδονικό Αγώνα, Διδακτορική Διατριβή, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Σχολή Ιατρικής, Ιωάννινα 2007.

Πηγές



Κάθε αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου θα πρέπει να αναφέρει ως πηγή της αναδημοσίευσης, την ιστοσελίδα «Μακεδονομάχοι», καθώς επίσης και την αρθρογράφο - συγγραφέα του άρθρου, Ευαγγελία Κ. Λάππα.