Ζήσης Κωνσταντίνος

Από Μακεδονομάχοι
Αναθεώρηση ως προς 01:13, 18 Ιουλίου 2024 από τον Evaglap (συζήτηση | συνεισφορές) ('''Ζήσης Κωνσταντίνος''' ( - 1902) Διετέλεσε Ιερεύς. Η ιδιότητά του στον Μακεδονικό Αγώνα ήταν Πράκτορας Α΄ Τάξεως.)
(διαφορά) ← Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεότερη αναθεώρηση → (διαφορά)

Κωνσταντίνος Ζήσης
Κωνσταντίνος Ζήσης
α/α102331
ΕπώνυμοΖήσης
ΌνομαΚωνσταντίνος
Τόπος καταγωγήςΠολυπόταμος
Νομός καταγωγήςΦλώρινας
Ημερομηνία θανάτου1902
ΠατρώνυμοΖήσης
Αδέλφια (Συνολικά)8
Τέκνα (Αριθμός)1
Εκκλησιαστικό ΑξίωμαΙερεύς
Ιδιότητα ΜακεδονομάχουΠράκτορας Α΄ Τάξεως


Ζήσης Κωνσταντίνος ( - 1902) Διετέλεσε Ιερεύς. Η ιδιότητά του στον Μακεδονικό Αγώνα ήταν Πράκτορας Α΄ Τάξεως.

Βιογραφικό

Ο π. Κωνσταντίνος Ζήσης του Ζήση γεννήθηκε στο χωριό Πολυπόταμος της Φλώρινας, με καταγωγή από τη Σλάτινα Καστοριάς, και διατέλεσε Ιερέας. Ο παππούς του, όντας ιερέας, λόγω των συγκρούσεών του με τον μπέη της Σλάτινας για τη σκληρότητα του τελευταίου, είχε καταφύγει οικογενειακώς στο Φλάμπουρο και από κει στο Πολυπόταμο. Ο γιος του, ο Ζήσης, απέκτησε συνολικά οκτώ παιδιά.

Κατά τον Μακεδονικό Αγώνα, η οικογένεια Ζήση ανέπτυξε μεγάλη εθνική δράση. Ο π. Κωνσταντίνος Ζήσης έδρασε ως πράκτωρ Α΄ τάξεως και αυτός ήταν ο λόγος που τον δολοφόνησαν οι κομιτατζήδες το 1902.

Ο Μητροπολίτης Καστοριάς Γερμανός Καραβαγγέλης, μόλις έμαθε το συμβάν, πήγε και χειροτόνησε ιερέα τον γιο του παπα-Κωνσταντίνου, δίνοντάς του και το όνομα του τελευταίου.

Φωτογραφίες

Βιβλιογραφία

  • (Β096) Τσάμη Αντιγόνη, Ηρωικές μορφές του Μακεδονικού Αγώνα, περιοχή Φλώρινας, Θεσσαλονίκη Μάιος 2008.
  • (ΗΒ003) Βασδραβέλλη Ιωάννη Κ, Ανέκδοτα έγγραφα περί του Μακεδονικού Αγώνος αφορώντα κυρίως εις τους Έλληνας οπλαρχηγούς των Κορεστίων Νταλίπη και Κύρου, Μακεδονικά, Τόμος 12, σελ. 502–506, Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, Θεσσαλονίκη 1972.

Πηγές



Κάθε αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου θα πρέπει να αναφέρει ως πηγή της αναδημοσίευσης, την ιστοσελίδα «Μακεδονομάχοι», καθώς επίσης και την αρθρογράφο - συγγραφέα του άρθρου, Ευαγγελία Κ. Λάππα.