Παπαναστασίου ή Παπαδόπουλος Δημήτριος

Από Μακεδονομάχοι
Αναθεώρηση ως προς 04:57, 18 Ιουλίου 2024 από τον Evaglap (συζήτηση | συνεισφορές) ('''Παπαναστασίου ή Παπαδόπουλος Δημήτριος''' (1880 - ) Διετέλεσε Πρόκριτος. Η ιδιότητά του στον Μακεδονικό Αγώνα ήταν Πράκτορας Β΄ Τάξεως.)
(διαφορά) ← Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεότερη αναθεώρηση → (διαφορά)

Δημήτριος Παπαναστασίου ή Παπαδόπουλος
Δημήτριος Παπαναστασίου ή Παπαδόπουλος
α/α102869
ΕπώνυμοΠαπαναστασίου ή Παπαδόπουλος
ΌνομαΔημήτριος
Τόπος καταγωγήςΜαυρόκαμπος
Νομός καταγωγήςΚαστοριάς
Ημερομηνία γέννησεως1880
Τέκνα (Αριθμός)4
Τοπικό ΑξίωμαΠρόκριτος
Ιδιότητα ΜακεδονομάχουΠράκτορας Β΄ Τάξεως


Παπαναστασίου ή Παπαδόπουλος Δημήτριος (1880 - ) Διετέλεσε Πρόκριτος. Η ιδιότητά του στον Μακεδονικό Αγώνα ήταν Πράκτορας Β΄ Τάξεως.

Βιογραφικό

Ο Δημήτριος Παπαναστασίου ή Παπαδόπουλος γεννήθηκε το 1880 στο χωριό Μαυρόκαμπος της Καστοριάς, όπου ήταν και πρόκριτος. Νυμφεύθηκε και απέκτησε τέσσερα παιδιά.

Κατά τη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα, έδρασε ως Πράκτορας Β΄ Τάξης. Το 1903, λόγω της βουλγαρικής ψευδεπανάστασης του Ίλιντεν, οι Τούρκοι έκαψαν το σπίτι του και κατέφυγε στην Ιερά Μονή του Αγίου Νικολάου του ομώνυμου χωριού και έπειτα στην Καστοριά. Υπήρξε οδηγός και πληροφοριοδότης του Ελληνικού αντάρτικου Σώματος του Παύλου Μελά.

Φωτογραφίες

Βιβλιογραφία

  • (Β017) Μόδη Γεωργίου Χρ, Μακεδονικός Αγών και Μακεδόνες Αρχηγοί, Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, Θεσσαλονίκη 1967.
  • (Β027) Το Μεγάλο Συναξάρι, Αφανείς γηγενείς Μακεδονομάχοι, Χορηγός: Πέτρος Εμμ. Μάνος, Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, Θεσσαλονίκη 2011.

Πηγές



Κάθε αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου θα πρέπει να αναφέρει ως πηγή της αναδημοσίευσης, την ιστοσελίδα «Μακεδονομάχοι», καθώς επίσης και την αρθρογράφο - συγγραφέα του άρθρου, Ευαγγελία Κ. Λάππα.