Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, 1912 – 2012, Εκατό χρόνια από τη Ναυτική Εποποιία των Βαλκανικών πολέμων, Εκδόσεις Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, Αθήνα 2012

Από Μακεδονομάχοι
Βιβλίο:Β046
Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, 1912 – 2012, Εκατό χρόνια από τη Ναυτική Εποποιία των Βαλκανικών πολέμων, Εκδόσεις Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, Αθήνα 2012 (Β046)


Οι Βαλκανικοί Πόλεμοι του 1912-1913 αποτέλεσαν μεγαλειώδη σταθμό δόξας στην εξέλιξη του ελληνικού κράτους. Οι Έλληνες την περίοδο των Βαλκανικών Πολέμων, διαπνεόμενοι από πνεύμα ομοψυχίας, ομόνοιας και αλληλεγγύης, έγραψαν για μια ακόμα φορά σελίδες δόξας και υπεροχής. Δεν είχαν περάσει πολλά χρόνια από την ταπεινωτική συνθηκολόγηση του 1897 και, όμως, βρήκαν τη δύναμη να ατενίσουν το μέλλον με αισιοδοξία. Βρήκαν τη δύναμη να εγείρουν το ανάστημά τους και να εμπλακούν σε δύο νικηφόρους πολέμους που αύξησαν τα σύνορά μας και εδραίωσαν την προαιώνια παρουσία μας σ’ αυτό το κομμάτι της βαλκανικής χερσονήσου.

Από τα τέλη του 19ου αιώνα, με τις κυβερνήσεις Αλεξάνδρου Κουμουνδούρου, Θεοδώρου Δηληγιάννη και, κυρίως, του Χαριλάου Τρικούπη, ο Εθνικός Στόλος, παρά την οικονομική δυσχέρεια που βρισκόταν τότε το ελληνικό κράτος, ενισχύθηκε με νέα πολεμικά πλοία. Στις αρχές του 20ού αιώνα προστέθηκαν πιο σύγχρονες και αξιόμαχες μονάδες με αποκορύφωμα, το 1911, το θρυλικό θωρηκτό «Γεώργιος Αβέρωφ». Ο Ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης με τα πλοία και τα ηρωικά πληρώματά τους επικράτησε στο Αιγαίο και επέτρεψε στον Ελληνικό Στρατό να προελάσει γρήγορα προς τη Μακεδονία και τη Θεσσαλονίκη, αποκόπτοντας τις εφεδρείες των Οθωμανών στη Μικρά Ασία. Συγχρόνως, απελευθέρωνε τα νησιά του Αιγαίου από τον κατακτητή. Η λήξη των Βαλκανικών Πολέμων βρήκε την Ελλάδα να έχει διπλασιάσει την εδαφική έκτασή της, να έχει εξυψώσει το κύρος και το γόητρό της διεθνώς και να έχει αναβαθμίσει την γεωπολιτική της θέση.

Μέσα από τις σελίδες αυτού του επετειακού τεύχους, το οποίο επιμελήθηκε με ιδιαίτερη προσοχή ο Ναύαρχος ε.α. Αναστάσιος Δημητρακόπουλος Π.Ν., αναδεικνύεται η αποφασιστική συμβολή του Πολεμικού Ναυτικού στους Αγώνες των Βαλκανικών Πολέμων.

Ευχαριστώ και συγχαίρω όλους τους συντελεστές αυτής της έκδοσης η οποία μας υπενθυμίζει τις σελίδες δόξας που έγραψε στο πλαίσιο της εθνικής προσπάθειας ο Στόλος μας στη διάρκεια τών Βαλκανικών Πολέμων.

Σήμερα, μετά από έναν αιώνα, μια νέα περίοδος αρχίζει για την Ελλάδα, η οποία, κινητοποιώντας τις δυνάμεις της, πρέπει όχι απλά να αγωνιστεί αλλά να κερδίσει το μέλλον της. Τα λόγια του Ελευθερίου Βενιζέλου «Η πατρίς δεν αναμένει από εσάς απλώς να αποθάνητε υπέρ αυτής. Αυτό θα ήταν το ολιγότερον. Αξιοί να νικήσετε» πρέπει να γίνουν συνείδηση του κάθε Έλληνα.

Αντιναύαρχος Κοσμάς Χρηστίδης Π.Ν. Αρχηγός ΓΕΝ