Βαφόπουλος Γεώργιος

Από Μακεδονομάχοι
Γεώργιος Βαφόπουλος
Γεώργιος Βαφόπουλος
α/α104207
ΕπώνυμοΒαφόπουλος
ΌνομαΓεώργιος
Πόλη καταγωγήςΓευγελή
Νομός καταγωγήςΠελαγονίας
Ημερομηνία Γέννησεως1849
Τόπος θυσίαςΣτάθη Κιλκισίου
Ημερομηνία θυσίας22 Ιουλίου 1897
Αδέλφια (συνολικά)2
ΣύζυγοςΠαγώνα
Τέκνα (αριθμός)6
Πολιτικό ΑξίωμαΈφορος Ελληνικών Σχολείων Γευγελής
Τοπικό ΑξίωμαΠρόκριτος


Βαφόπουλος Γεώργιος (1849 - Ιουλίου 22, 1897) Διετέλεσε Έφορος Ελληνικών Σχολείων Γευγελής. Διετέλεσε Πρόκριτος. Εργαστήκε σαν Διδάσκαλος, έμπορος..

Βιογραφικό

Ο Γεώργιος Βαφόπουλος γεννήθηκε το 1849 στη Γευγελή, απ’ όπου καταγόταν, ήταν δάσκαλος και κατόπιν έμπορος κουκουλιών και εφοροεπίτροπος της ορθόδοξης ελληνικής κοινότητας της γενέτειράς του.

Κατά τη διάρκεια του Μακεδονικού αγώνα πριν το 1900, καλέστηκε να οργανώσει στη Γουμένισσα την Ελληνική μαζί με τον γιατρό Δημήτριο Κυβερνίδη και το Χρήστο Τσίτσο, αλλά πηγαίνοντας για εκεί, δολοφονήθηκε από τους Βουλγάρους κομιτατζήδες στο χωριό Στάθη (τότε Τοσίλοβο) του νομού Κιλκίς, στις 26 Ιουλίου 1897. Έμεινε χήρα η σύζυγός του, η Παγώνα και ορφανά τα έξι παιδιά του. Στη κηδεία του, που υπήρξε πάνδημη, εκτός από τους Έλληνες, συμμετείχαν και οι Τούρκοι.

Τα παιδιά του, Θωμάς, Χρήστος, Ζωή, Αικατερίνη, Αναστασία και Μαρία (Μαρίκα) συνέχισαν την εθνική δράση του πατέρα τους.

Φωτογραφίες


Βιβλιογραφία

1. (ΗΒ006) Ζέλλιου – Μαστροκώστα Ερατώ, Άγνωστοι και ελάχιστα γνωστοί αγωνιστές της περιοχής Γευγελής κατά το Μακεδονικό Αγώνα, Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών


Πηγές

Πηγές φωτογραφιών: