Βασιλείου Δημήτριος (1) (Καπετάν Κωστοβασίλης)

Από Μακεδονομάχοι
Δημήτριος Βασιλείου (1)
Δημήτριος Βασιλείου (1)
α/α100143
ΕπώνυμοΒασιλείου
ΌνομαΔημήτριος
Πόλη καταγωγήςΠορρόια
Νομός καταγωγήςΣερρών
Ημερομηνία Γέννησεως1855
ΠατρώνυμοΚωνσταντίνος Βασιλείου
Τέκνα (αριθμός)4
Ιδιότητα ΜακεδονομάχουΟμαδάρχης


Βασιλείου Δημήτριος (1855 - ) Η ιδιότητα του στον αγώνα ήταν Ομαδάρχης.

Βιογραφικό

Ο Δημήτριος Βασιλείου του Κωνσταντίνου γεννήθηκε στα Άνω Πορρόια των Σερρών γύρω στο 1885. Νυμφεύτηκε και απόκτησε τέσσερα παιδιά.

Είχε οργανώσει δική του ομάδα κατά των Τούρκων από 19ο αιώνα και ήταν γνωστός με το όνομα Καπετάν Κωστοβασίλης. Κατά τη διάρκεια του Μακεδονικού αγώνα στράφηκε και εναντίον των Βουλγάρων κομιτατζήδων. Όταν κάποια στιγμή συνελήφθηκε από αυτούς, προσποιήθηκε ότι θα γινόταν κομιτατζής κι έτσι, όχι μόνον τον αφέθηκε ελεύθερος αλλά και του παραχωρήθηκε άδεια να κυκλοφορεί με ασφάλεια σ’ όποια περιοχή ήθελε εκείνος. Έτσι μ’ αυτό τον τρόπο, μάζευε σημαντικές πληροφορίες για τη δράση των Βουλγάρων και τις έλεγε στους Έλληνες.

Στο Β’ Βαλκανικό πόλεμο, στις 26 Ιουνίου 1913 όπου στάλθηκε ως ανιχνευτής στο Μπέλες από το ταγματάρχη Βελισσαρίου και με τις πληροφορίες που μάζεψε για την οργάνωση και τις θέσεις του Βουλγαρικού στρατού συντέλεσε στην κατάληψη των στενών του Δεμίρ Καπού.

Τιμήθηκε από τον Βασιλέα της Μ. Βρετανίας Γεώργιο Ε΄ το 1919 ως Επίτιμο Μέλος του Εξέχοντος Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας.

Συμμετείχε στο Α’ παγκόσμιο πόλεμο συνεργαζόμενος ως σύνδεσμος με την Βρετανική Στρατιά εντός της Μ. Ασίας κατά τα έτη 1920-22.

Αποστρατεύτηκε το 1926.

Φωτογραφίες


Βιβλιογραφία

1. (Ι001) Βικιπαίδεια


Πηγές

Πηγές φωτογραφιών: