Αβράσογλου Ιωάννης (Καπετάν Ιωάννης Αμβρακιώτης)

Από Μακεδονομάχοι
Ιωάννης Αβράσογλου
Ιωάννης Αβράσογλου
(Καπετάν Ιωάννης Αμβρακιώτης)
Αβράσογλου Ιωάννης (Αμβρακιώτης).jpg
α/α100002
ΕπώνυμοΑβράσογλου
ΌνομαΙωάννης
ΨευδώνυμοΚαπετάν Ιωάννης Αμβρακιώτης
Τόπος καταγωγήςΣτενήμαχος
Περιοχή καταγωγήςΑνατολική Ρωμυλία
Ημερομηνία γέννησεως1869
Αδέλφια (Συνολικά)Πολυμελή
Στρατιωτικός ΒαθμόςΥπολοχαγός
Στρατιωτικό ΌπλοΠυροβολικό
Κλάδος Ενόπλων ΔυνάμεωνΣτρατός Ξηράς
Πολιτειακό ΑξίωμαΥπάλληλος Προξενείου Θεσσαλονίκης
Ιδιότητα ΜακεδονομάχουΑρχηγός Ενόπλου Σώματος


Αβράσογλου Ιωάννης (Καπετάν Ιωάννης Αμβρακιώτης) (1869 - ) Κατά την διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα υπηρέτησε στο Πυροβολικό ως Υπολοχαγός. Διετέλεσε Υπάλληλος Προξενείου Θεσσαλονίκης. Η ιδιότητά του στον Μακεδονικό Αγώνα ήταν Αρχηγός Ενόπλου Σώματος.

Βιογραφικό

Ο Ιωάννης Αβράσογλου καταγόταν από τη Στενήμαχο της Ανατολικής Ρωμυλίας και ήταν παιδί πολύτεκνης οικογένειας. Ήταν ανθυπολοχαγός Πυροβολικού.

Πήρε μέρος στον Μακεδονικό Αγώνα αρχικά ως υπάλληλος του ελληνικού προξενείου Θεσσαλονίκης από τον Ιανουάριο του 1905 ως τον Αύγουστο του ίδιου έτους, με το ψευδώνυμο Αμβρακιώτης, και έπειτα ως αρχηγός ενόπλου Σώματος. Όμως, σε μια συμπλοκή με τους Τούρκους στην περιοχή του Κιλκίς συνελήφθη και κλείστηκε στις φυλακές του Επταπυργίου. Κατάφερε να δραπετεύσει στις 6 Δεκεμβρίου του 1906.

Φωτογραφίες

Βιβλιογραφία

  • (Β019) Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, Ο Μακεδονικός αγώνας, Ημερολόγιο 2019, Εκδόσεις Μένανδρος, Αθήνα 2018.
  • (Β018) Μόδη Γεωργίου Χρ, Ο Μακεδονικός Αγών και η Νεώτερη Μακεδονική Ιστορία, Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, Θεσσαλονίκη 1967.
  • (ΗΒ016) Μόδη Γεωργίου Χρ, Εκλεκτά Διηγήματα, Ιππότες του Σταυρού, Εκλεκτά Διηγήματα, Έκδοση Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, Βιβλιοπωλείο της «Εστίας», Αθήνα 1985.

Πηγές



Κάθε αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου θα πρέπει να αναφέρει ως πηγή της αναδημοσίευσης, την ιστοσελίδα «Μακεδονομάχοι», καθώς επίσης και την αρθρογράφο - συγγραφέα του άρθρου, Ευαγγελία Κ. Λάππα.