Ανανιάδης Ιωακείμ

Από Μακεδονομάχοι
Ιωακείμ Ανανιάδης
Ιωακείμ Ανανιάδης
Ιερεύς Ιωακείμ Ανανιάδης.jpg
α/α100050
ΕπώνυμοΑνανιάδης
ΌνομαΙωακείμ
Τόπος καταγωγήςΝίγδη
Περιοχή καταγωγήςΜικρά Ασία
Ημερομηνία γέννησεως1877
Τόπος θανάτουΓευγελή
Ημερομηνία θανάτου1917
Εκκλησιαστικό ΑξίωμαΙερεύς
Ιδιότητα ΜακεδονομάχουΠράκτορας Β΄ Τάξεως


Ανανιάδης Ιωακείμ (1877 - 1917) Διετέλεσε Ιερεύς. Η ιδιότητά του στον Μακεδονικό Αγώνα ήταν Πράκτορας Β΄ Τάξεως.

Βιογραφικό

Ο π. Ιωακείμ Ανανιάδης γεννήθηκε στη Νίγδη της Μικράς Ασίας το 1877). Σπούδασε στη Ροδοκανάκειο Ιερατική Σχολή της Δράμας, καθώς και Νομικά στην Αθήνα και την Κωνσταντινούπολη.

Διορίσθηκε δικαστικός, θέση από την οποία βοηθούσε τους καταδιωκόμενους Έλληνες, με αποτέλεσμα να τον απολύσει η τουρκική διοίκηση.

Μετά την απόλυσή του, ο Ιωακείμ Ανανιάδης συμμετείχε στον Μακεδονικό Αγώνα ως πράκτωρ Β΄ τάξεως. Ήταν ο σύνδεσμος μεταξύ του αξιωματικού Αλεξάνδρου Μαζαράκη, που υπηρετούσε στο Ελληνικό Προξενείο στη Θεσσαλονίκη, και των ελληνικών ανταρτικών ομάδων. Μετέφερε εντολές, οδηγίες και αιτήματα, είτε προφορικά είτε με σημειώματα, από τα βουνά στο Ελληνικό Προξενείο. Τέτοιες εντολές έφθαναν πολλές φορές από την Αθήνα από τον ίδιο τον τότε διάδοχο Κωνσταντίνο.

Η εθνική του δράση είχε ως αποτέλεσμα να συλληφθεί από τους Τούρκους και να καταδικαστεί, με συνοπτικές διαδικασίες, σε θάνατο.

Λόγω της επεμβάσεως του πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως Ιωακείμ Γ΄ προς τις τουρκικές αρχές, ο Ανανιάδης απέφυγε την εκτέλεση και απεφυλακίσθη με την απονομή χάριτος από τον Σουλτάνο.

Προκειμένου να συνεχίσει τον αγώνα, ο Ιωακείμ Ανανιάδης χειροτονήθηκε ιερέας.

Μετά την απελευθέρωση, αγωνίστηκε για τη διατήρηση της πίστεως και την καλλιέργεια και διάδοση της ελληνικής γλώσσας και των χριστιανικών και ελληνικών εθίμων και ηθών, διδάσκοντας σε σχολεία και κηρύσσοντας από τον άμβωνα.

Κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου ο Ανανιάδης ειδοποιήθηκε από τον Γάλλο στρατηγό Maurice-Paul-Emmanuel Sarrail να φύγει από τη Γευγελή όπου βρισκόταν, καθώς διέτρεχε κίνδυνο. Ο ιερέας Ανανιάδης αρνήθηκε, με αποτέλεσμα να συλληφθεί, να βασανιστεί και να θανατωθεί από τους Βουλγάρους.

Φωτογραφίες

Βιβλιογραφία

  • (Β048) Ελλάδα 20ος αιώνας, Τόμος Α1, Οι πρωταγωνιστές, Εκδόσεις Απογευματινή Α.Ε.
  • (Β064) Κάρτσιου Βασιλείου Σ, Ο Μακεδονικός Αγώνας στην Ανατολική Μακεδονία, Η μάχη της Δοβίστας (14 Ιουλίου 1907), Τα γεγονότα που συντάραξαν τα Δαρκανοχώρια και τις Σέρρες και έφεραν στα πρόθυρα του πολέμου Ελλάδα και Τουρκία, Εκδόσεις Ερωδιός, Θεσσαλονίκη 2007.
  • (Β021) Παπαδημητρίου Ρούλας Μιχ, Η Εκκλησία στο Μακεδονικό Αγώνα, Εκδόσεις Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος, Αθήνα 1991.

ΠηγέςΚάθε αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου θα πρέπει να αναφέρει ως πηγή της αναδημοσίευσης, την ιστοσελίδα «Μακεδονομάχοι», καθώς επίσης και την αρθρογράφο - συγγραφέα του άρθρου, Ευαγγελία Κ. Λάππα.