Βλάχος - Οικονόμος Νικόλαος

Από Μακεδονομάχοι
Νικόλαος Βλάχος - Οικονόμος
Νικόλαος Βλάχος - Οικονόμος
α/α104187
ΕπώνυμοΒλάχος - Οικονόμος
ΌνομαΝικόλαος
Πόλη καταγωγήςΕλευθερούπολις
Νομός καταγωγήςΚαβάλας
Ημερομηνία θυσίας29 Ιανουαρίου 1942
Τέκνα (αριθμός)6
Εκκλησιαστικό ΑξίωμαΙερεύς
Ιδιότητα ΜακεδονομάχουΠράκτορας Γ' τάξεως


Βλάχος - Οικονόμος Νικόλαος ( - Ιανουαρίου 29, 1942) Διετέλεσε Ιερεύς. Η ιδιότητα του στον αγώνα ήταν Πράκτορας Γ' τάξεως.

Βιογραφικό

Γεννήθηκε στη Ελευθερούπολη Καβάλας αλλά από μικρός έμεινε ορφανός και τον υιοθέτησε η οικογένεια Οικονόμου. Νυμφεύθηκε και απέκτησε έξι παιδιά. Χειροτονήθηκε ιερέας.

Κατά τη διάρκεια του Μακεδονικού αγώνα, έδρασε ως σύνδεσμος ανάμεσα στο Ελληνικό ανταρτικό σώμα του καπετάν Τσάρα (Κωνσταντίνου Νταή) και στο Ελληνικό Προξενείο Καβάλας. Επίσης φιλοξενούσε στο σπίτι του Μακεδονομάχους και έκρυβε όπλα σε ψεύτικους τάφους. Συνεργαζόταν με τους Μητροπολίτες Ελευθερούπολης Πανάρετο και τον μετέπειτα Εθνομάρτυρα το 1913 Γερμανό Σακελλαρίδη, τον σταλμένο από το Ελληνικό Προξενείου με την ιδιότητα του δασκάλου Υπίατρο Παπαβασιλείου ή Παπαϊωάννου Δημήτριο (Δημήτριο Σφέτσιο) και άλλους.

Αυτή η εθνική του δράση είχε εξοργίσει τους Βουλγάρους κομιτατζήδες κι, αφού δεν κατάφεραν τότε να τον παγιδεύσουν, έτσι ώστε να τον σκοτώσουν, το 1913 και το 1917 τον έπαιρναν όμηρο με την οικογένειά του στο κράτος τους. Παρά όμως αυτά τα βάσανα, και των θανάτων από λιμό της πρεσβυτέρας και τριών από τα παιδιά του, τα Ελληνικά φρονήματα του παπα – Νικόλα δε κάμπτονταν. Στις 28 Νοεμβρίου 1927 έγινε μέλος του Συνδέσμου Μακεδονομάχων Παύλος Μελάς και στις 24 Δεκεμβρίου 1936 η Πολιτεία του απένειμε Αναμνηστικό Μετάλλιο Μακεδονικού Αγώνος.

Απεβίωσε στις 29 Ιανουαρίου 1942 ενώ είχε παυτεί από ιερέας από τους Βουλγάρους λόγω του πατριωτισμού του.

Φωτογραφίες


Βιβλιογραφία

1. (Β030) Χιόνη Κωνσταντίνου, Ο Μακεδονικός Αγώνας στο σαντζάκι της Δράμας, η πορεία του Μακεδονικού Αγώνα στις περιοχές Καβάλας – Δράμας και Θάσου, Εκδόσεις Ξυράφι
2. (ΗΒ022) ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΤΡΑΤΟΥ, ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΙ Η ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΧΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΤΡΑΤΟΥ, ΚΑΒΑΛΑ


Πηγές

Πηγές φωτογραφιών: