Μάρκου Πέτρος

Από Μακεδονομάχοι
Πέτρος Μάρκου
Πέτρος Μάρκου
Μάρκου Πέτρος 2.jpg
α/α108108
ΕπώνυμοΜάρκου
ΌνομαΠέτρος
Πόλη καταγωγήςΈδεσσα
Νομός καταγωγήςΠέλλας
Ημερομηνία Γέννησεως1868
Ημερομηνία θυσίας15 Μαρτίου 1939
ΠατρώνυμοΜάρκος
ΜητέραΑικατερίνη
ΣύζυγοςΑικατερίνη Λιπορλή
Τέκνα (αριθμός)5
Τοπικό ΑξίωμαΔημογέρων
Ιδιότητα ΜακεδονομάχουΑνταρταποδόχος‎, Οπλοκρύπτης


Μάρκου Πέτρος (1868 - Μαρτίου 15, 1939) Διετέλεσε Δημογέρων. Η ιδιότητα του στον αγώνα ήταν Ανταρταποδόχος‎, οπλοκρύπτης.

Βιογραφικό

Μάρκου Πέτρος του Μάρκου (1790-1875) και της Αικατερίνης από την Κλεισούρα. Γεννήθηκε στην Έδεσσα το έτος 1868 όπου και απεβίωσε στις 15 Μαρτίου 1939. Μυήθηκε στον Μακεδονικό Αγώνα από τον Σπύρου Σπυρομήλιου (Καπετάν Μπούα), ο οποίος διανυκτέρευσε πολλές φορές στην κατοικία του, στην οποία διανυκτέρευαν και άλλοι Αρχηγοί και Οπλαρχηγοί του Μακεδονικού Αγώνα. Ο αείμνηστος Μακεδονομάχος Πέτρος Μάρκου ήταν επίλεκτο μέλος της Ελληνικής Δημογεροντίας και στην κατοικία του γινόντουσαν συχνές συγκεντρώσεις στις οποίες συσκέπτονταν οι Έλληνες πρόκριτοι για τον τρόπον αντιμετωπίσεως των προπαγάνδων Βουλγαρίας, Σερβίας και Ρουμανίας, και για την καλύτερη διεξαγωγή του ενόπλου Μακεδονικού Αγώνα. Η οικία του χρησιμοποιούνταν επίσης σαν προπαιδευτήριο των ανδρών του Μακεδονικού Αγώνος.

Παντρεύθηκε την Αικατερίνη Λιπορλή και απέκτησε 3 γιούς, τον Μάρκο (1898-1969) (ο οποίος πολέμησε με τον βαθμό του δεκανέα από τα τέλη του Α 'Παγκόσμιου Πολέμου μέχρι και την Μικρασιατική Καταστροφή στην Μεραρχία Σερρών), τον Κωνσταντίνο (1905-1981), τον Φώτιο (1907-2003) και 2 κόρες, την Θεοδώρα (συζ. Τύμη) και την Αθηνά (συζ. Σλήμπα).

Την 16 Οκτωβρίου 1907 ο οδηγός του Καπετάν Μπούα, Μόρης Γεώργιος μετέφερε από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό της Έδεσσας (150) όπλα (Γκράδες) και δύο κιβώτια γεμάτα περίστροφα, τα οποία παρέδωσε για φυλαχθούν στην κατοικία του Πέτρου Μάρκου, για να παραληφθούν μετά το τέλος του μήνα από την Καρυδιά Έδεσσας, ο Καπετάν Σταφίδα. Η εν γένει εθνική δράση του Πέτρου Μάρκου θορύβησε την Βουλγαρική προπαγάνδα, η οποία επεδίωξε να τον εξοντώσει, όμως δεν επέτυχε τον σκοπό της διότι εγκαίρως έλαβε γνώση για το απαίσιο έργο της δολοφονίας του και απέφευγε να πηγαίνει στα κτήματά του για να τα καλλιεργήσει. Έκτοτε ασχολήθηκε με το επάγγελμα του αρτοποιού.

Φωτογραφίες


Βιβλιογραφία

1. (Β072) Μακεδονικός Αγών 1903-1908, Άγγελου Κ. Ανεστόπουλου

Πηγές

Μαρτυρία του απόγονου του Πέτρου Μάρκου, Μάρκου Μάρκου.