Ζυγούρης Φίλιππος

Από Μακεδονομάχοι
Φίλιππος Ζυγούρης
Φίλιππος Ζυγούρης
Ζυγούρας Φίλιππος.jpg
α/α100540
ΕπώνυμοΖυγούρης
ΌνομαΦίλιππος
Πόλη καταγωγήςΣιάτιστα
Νομός καταγωγήςΚοζάνης
Ημερομηνία γέννησεως01 Νοεμβρίου 1865
Τόπος θανάτουΘεσσαλονίκη
Ημερομηνία θανάτου08 Ιουνίου 1951
ΠατρώνυμοΑναστάσιος Ζυγούρης
ΜητέραΑγνή
ΣύζυγοςΑθηνά Δίτσιου
Επάγγελμα - ΤέχνηΔιδάσκαλος
Ιδιότητα ΜακεδονομάχουΠράκτορας Β΄ Τάξεως


Ζυγούρης Φίλιππος (01 Νοεμβρίου 1865 - 08 Ιουνίου 1951) Εργαστήκε ως Διδάσκαλος. Η ιδιότητα του στον Μακεδονικό Αγώνα ήταν Πράκτορας Β΄ Τάξεως.

Βιογραφικό

Ο Φίλιππος Ζυγούρης γεννήθηκε στη Σιάτιστα το Νοέμβριο του 1865. Ο πατέρας του ονομαζόταν Αναστάσιος και η μητέρα του Αγνή. Όταν ήταν 5 χρονών πέθανε η μητέρα του. Νουνός του ήταν ο διδάσκαλος Αθανάσιος Ζάχου, πατέρας του αρχιτέκτονα Αριστοτέλη Ζάχου.

Φοίτησε στην Αστική Σχολή Χώρας Σιάτιστας, στο Ελληνικό σχολείο Σιάτιστας και τέλειωσε την 1η τάξη Γυμνασίου στην Ελληνική Σχολή Σιάτιστας. Στη συνέχεια φοίτησε στο Ελληνικό Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης, 2η 3η και 4η τάξη Γυμνασίου, από όπου και αποφοίτησε στις 25 Ιουλίου 1884 με βαθμό «λίαν καλώς» και «άξιος της εις το Πανεπιστήμιον φοιτήσεως», όπως χαρακτηριστικά αναγράφεται στο αντίγραφο του απολυτηρίου τίτλου του. Για οικονομικούς λόγους δε συνέχισε τις σπουδές του, αλλά το Σεπτέμβριο της χρονιάς της αποφοίτησής του, 1884, τον προσέλαβαν να διδάξει στην Ελληνική Σχολή Σιάτιστας.

Στη συνέχεια εργάστηκε μέχρι το 1893 ως διδάσκαλος στην Αστική Σχολή Χώρας Σιάτιστας, και κατά τις περιόδους 1893-1909 και 1912-1931 διετέλεσε δ/ντής της ίδιας Σχολής. Κατά το διάστημα 1909-1911 διηύθυνε την Αστική Σχολή της Κοζάνης.

Είναι ένας από τα ιδρυτικά μέλη της αδελφότητας «Προφήτης Ηλίας», με τις φροντίδες της οποίας κτίστηκε το οίκημα του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σιάτιστας. Έλαβε ενεργό μέρος στο Μακεδονικό Αγώνα ως Πράκτορας Β΄ Τάξεως, ανήκει στην πρώτη Επιτροπή Μακεδονικής Αμύνης που συγκροτήθηκε στην πόλη μας και στο σπίτι του έγινε η συνάντηση της Επιτροπής με τον Παύλο Μελά. Εξελέγη πολλές φορές πρόεδρος του Διδασκαλικού Συλλόγου Ανασελίτσης. Για την εθνική και κοινωνική δράση του τιμήθηκε από την Ελληνική Πολιτεία.

Παντρεύτηκε την Αθηνά Αθανασίου Δίτσιου και από το γάμο αυτό απέκτησε τον Αναστάσιο, τον Αθανάσιο, τη Θεολογία, σύζυγο Νικολάου Ζ. Ζωγράφου, την Αγνή, σύζυγο Κων/νου Περικλέους, την Ελένη, σύζυγο Χρήστου Τζιουρά, την Ελπινίκη, σύζυγο Χαρισίου Μπλέκατση, την Άννα, σύζυγο Μιχαήλ Μπούρου, και τον Ευριπίδη.

Πέθανε το 1951 στη Θεσσαλονίκη.

Φωτογραφίες

Βιβλιογραφία

  1. (ΗΒ053) Ιστορικά σημειώματα περί Σιατίστης και λαογραφικά αυτής, υπό Φιλίππου Αν. Ζυγούρη, Επιμέλεια: Θεοδώρα Ζωγράφου-Βώρου, Σιάτιστα 2010.
  2. (Β027) Το Μεγάλο Συναξάρι, Αφανείς γηγενείς Μακεδονομάχοι, Χορηγός: Πέτρος Εμμ. Μάνος, Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, Θεσσαλονίκη 2011.

Παραπομπές