Παγουνάδης Χαράλαμπος

Από Μακεδονομάχοι
Χαράλαμπος Παγουνάδης
Χαράλαμπος Παγουνάδης
α/α102214
ΕπώνυμοΠαγουνάδης
ΌνομαΧαράλαμπος
Τόπος καταγωγήςΝόστιμο
Νομός καταγωγήςΚαστοριάς
Τόπος θανάτουΝόστιμο Καστοριάς
Ημερομηνία θανάτου08 Νοεμβρίου 1903
Εκκλησιαστικό ΑξίωμαΕπίτροπος
Ιδιότητα ΜακεδονομάχουΠράκτορας Α΄ Τάξεως


Παγουνάδης Χαράλαμπος ( - 08 Νοεμβρίου 1903) Διετέλεσε Επίτροπος. Η ιδιότητά του στον Μακεδονικό Αγώνα ήταν Πράκτορας Α΄ Τάξεως.

Βιογραφικό

Ο Χαράλαμπος Παγουνάδης καταγόταν από το χωριό Νεστίμι (σημ. Νόστιμο) της Καστοριάς και ήταν επίτροπος.

Διατέλεσε μυστικό στέλεχος του αγώνα στο χωριό του και γι’ αυτό ήταν ο μεγαλύτερος εχθρός των Βουλγάρων στην περιοχή.

Στις 8 Νοεμβρίου 1903, στη γιορτή των Αρχαγγέλων, όλοι οι κάτοικοι του χωριού είχαν μεταβεί στον Ιερό Ναό των Ταξιαρχών (Παλαιοχωρίου) για την εορτή. Ξαφνικά αντιλήφθηκαν ότι ο ναός είχε κυκλωθεί από κομιτατζήδες, από τους οποίους κάποιοι είχαν εισέλθει μέσα. Την ώρα που ο επίτροπος Χαράλαμπος Παγουνάδης περιέφερε τον δίσκο για την εισφορά των πιστών υπέρ του ναού, τον οδήγησαν έξω και τον συνέλαβαν.

Εκεί, έξω από την είσοδο του ναού, στέκονταν δύο ένοπλοι κομιτατζήδες, ο ένας από τη μία πλευρά και ο άλλος από την άλλη. Μόλις βγήκε ο Χαράλαμπος Παγουνάδης στο κατώφλι, έμπηξαν τα ξίφη τους στα πλευρά του και στη συνέχεια τον έριξαν στο ρέμα που ήταν μπροστά από την εκκλησία, όπου και τον αποτελείωσαν.

Η άγρια σκηνή του φόνου τρόμαξε το εκκλησίασμα, που κατέφυγε τρέχοντας στο χωριό, εγκαταλείποντας τον ναό και τη Θεία Λειτουργία. Ο Ιερέας αναγκάστηκε να τελειώσει γρήγορα τη Θεία Λειτουργία και την επόμενη μέρα, μαζί τους συγγενείς του θύματος και άλλους, πήγε στον τόπο δολοφονίας του Παγουνάδη και, αφού έσκαψαν λάκκο στην νότια πλευρά του ναού, κήδευσαν τον εθνομάρτυρα βιαστικά και γύρισαν αμέσως στο χωριό από φόβο μήπως καραδοκούσαν οι κομιτατζήδες και είχαν την ίδια τύχη και οι ίδιοι.

Φωτογραφίες

Βιβλιογραφία

  • (Β013) Μαστέλλου-Γιαννάκενα Ελίνας Δημ, Ο Παύλος Μελάς και ο Μακεδονικός Αγώνας (1904 – 1908), Ο σκοπός του και οι ήρωες του, Εκδόσεις Πελασγός Ιωάννου Χρ. Γιαννάκενα, Αθήνα 2018.

Πηγές



Κάθε αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου θα πρέπει να αναφέρει ως πηγή της αναδημοσίευσης, την ιστοσελίδα «Μακεδονομάχοι», καθώς επίσης και την αρθρογράφο - συγγραφέα του άρθρου, Ευαγγελία Κ. Λάππα.