Δάγγουλας Αιμιλιανός

Από Μακεδονομάχοι
Αιμιλιανός Δάγγουλας
Αιμιλιανός Δάγγουλας
Μητροπολίτης Γρεβενών Αιμιλιανός Δαγγούλας.jpg
α/α105708
ΕπώνυμοΔάγγουλας
ΌνομαΑιμιλιανός
Τόπος καταγωγήςΑρτάκη
Περιοχή καταγωγήςΑνατολική Θράκη
Ημερομηνία γέννησεως1866
Τόπος θανάτουΑθήνα Αττικής
Ημερομηνία θανάτου09 Νοεμβρίου 1927
ΠατρώνυμοΔαγγούλας
ΜητέραΕλένη
Αδέλφια (Συνολικά)2
Εκκλησιαστικό ΑξίωμαΜητροπολίτης Γεβενών
Εκκλησιαστική ΠεριφέρειαΙερά Μητρόπολις Γρεβενών


Δάγγουλας Αιμιλιανός (1866 - 09 Νοεμβρίου 1927) Διετέλεσε Μητροπολίτης Γεβενών.

Βιογραφικό

Ο Μητροπολίτης Γρεβενών Αιμιλιανός (κατά κόσμον Επαμεινώνδας Δάγγουλας) γεννήθηκε το 1866 στην Αρτάκη της Μικράς Ασίας. Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή Χάλκης, από την οποία αποφοίτησε το 1899 με βαθμό «άριστα» και τον τίτλο του δασκάλου της Ορθοδόξου Θεολογίας.

Στις 2 Σεπτεμβρίου 1906 εξελέγη Μητροπολίτης Μελενίκου (Σιδηροκάστρου), θέση από την οποία ανέπτυξε εθνική δράση κατά των Βουλγάρων.

Στις 8 Δεκεμβρίου 1911 μετατέθηκε στη Μητρόπολη Γρεβενών, για να καλύψει τη χηρεύουσα θέση μετά τη δολοφονία του εθνομάρτυρα Μητροπολίτη Αιμιλιανού Λαζαρίδη.

Τιμήθηκε με διάφορα μετάλλια των Βαλκανικών Πολέμων.

Στις 4 Ιανουαρίου 1917 συνελήφθη από τις γαλλικές στρατιωτικές αρχές, μετά από μήνυση ρουμανίζοντος των Γρεβενών, και δέσμιος οδηγήθηκε στην Κοζάνη και από εκεί στις φυλακές Θεσσαλονίκης στις 11 Ιανουαρίου 1917, με την κατηγορία ότι την Πρωτοχρονιά επέτρεψε να ψαλεί στο μητροπολιτικό ναό Γρεβενών το καθιερωμένο «Πολυχρόνιο» για τους Βασιλείς. Με τη μεσολάβηση διαφόρων κληρικών της Θεσσαλονίκης, αποφυλακίστηκε και επέστρεψε στην έδρα του την άνοιξη του 1918.

Τον Σεπτέμβριο του 1918 συνελήφθη για δεύτερη φορά από χωροφύλακες την ώρα που ιερουργούσε σε ναό της Κοζάνης και οδηγήθηκε με τη βία στη Μονή Ολυμπιώτισσας Ελασσόνας, όπου τέθηκε υπό περιορισμό, χωρίς να του απαγγελθεί κατηγορία. Η σύλληψή του αποφασίστηκε από την κυβέρνηση για λόγους πολιτικούς.

Τοποτηρητής στη Μητρόπολη Γρεβενών τοποθετήθηκε ο επίσκοπος Αρδαμερίου Ιωακείμ, ο οποίος άσκησε τα καθήκοντά του στη θέση αυτή μέχρι 28 Φεβρουαρίου 1919, διότι αποφασίστηκε, μετά από περιορισμό έξι μηνών στη Μονή Ολυμπιώτισσας, ο Αιμιλιανός να επιστρέψει στην έδρα του, αφού πρώτα έδωσε όρκο πίστεως στον «βενιζελισμό» και υποσχέθηκε ότι θα γινόταν ένθερμος υποστηρικτής του Βενιζέλου.

Στις 13 Μαρτίου 1924 μετατέθηκε στη Μητρόπολη Ελευθερουπόλεως.

Απεβίωσε στην Αθήνα στις 9 Νοεμβρίου 1927.

Φωτογραφίες

Βιβλιογραφία

  • (Β009) Κοεμτζοπούλου Νικολάου Γ, Καπετάν Κώττας, Ο Πρώτος Μακεδονομάχος, Ιδιωτική Έκδοση, Αθήνα 1968.
  • (ΗΒ044) Βήττου Χρήστου Δημ. Υποστρατήγου (ε. α.), Τα Γρεβενά στην Κατοχή και στο Ανταρτικό, Ιστορική Μελέτη Δεκαετίας 1940-1950, Εκδόσεις Art of text, Θεσσαλονίκη 2000.
  • (ΗΒ038) Βήττου Χρήστου Δημ, Ο Εθνικός Διχασμός και η Γαλλική Κατοχή, Εκδόσεις Όλυμπος, Θεσσαλονίκη 2008.
  • (ΗΒ009) Μπάκα Ιωάννη Θ, Ο Ελληνισμός και η Μητροπολιτική περιφέρεια Μελενίκου 1850-1912, Διδακτορική Διατριβή, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.), Θεολογική Σχολή, Θεσσαλονίκη 2003.

Πηγές



Κάθε αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου θα πρέπει να αναφέρει ως πηγή της αναδημοσίευσης, την ιστοσελίδα «Μακεδονομάχοι», καθώς επίσης και την αρθρογράφο - συγγραφέα του άρθρου, Ευαγγελία Κ. Λάππα.