Αργυρίου Γεώργιος

Από Μακεδονομάχοι
Γεώργιος Αργυρίου
Γεώργιος Αργυρίου
Αργυρίου Γεώργιος.jpg
α/α100092
ΕπώνυμοΑργυρίου
ΌνομαΓεώργιος
Πόλη καταγωγήςΠέγεια
Νομός καταγωγήςΚύπρου
Ημερομηνία Γέννησεως1890
Ημερομηνία θυσίας1977
Αδέλφια (συνολικά)2
Τέκνα (αριθμός)9
Ιδιότητα ΜακεδονομάχουΟμαδάρχης


Αργυρίου Γεώργιος (1890 - 1977) Η ιδιότητα του στον αγώνα ήταν Ομαδάρχης.

Βιογραφικό

Ο Γεώργιος Αργυρίου γεννήθηκε το 1890 στο χωριό Πέγεια της Πάφου της Κύπρου.

Μετά το θάνατο του Παύλου Μελά στη Μακεδονία, κατατάγηκε το 1906, παρά τη νεαρή του ηλικία, ως ομαδάρχης στα Ελληνικά ανταρτικά σώματα του Εμμανουήλ Κατσίγαρη, Παναγιώτη Γερογιάννη και Γεωργίου Βολάνη. Τραυματίσθηκε σοβαρὰ στὶς 11 Σεπτεμβρίου 1907, σε μια μάχη στο Μορίχοβο Πελαγονίας καὶ μεταφέρθηκε για νοσηλεία στο Μοναστήρι, όπου και έμεινε πέντε εβδομάδες για να αναρρώσει. Έπειτα έδρασε και μετά τη τυπική λήξη του Μακεδονικού αγώνα.

Πήρε μέρος και στους Βαλκανικούς πολέμους, πολεμώντας στη Λέσβο και στη Χίο. Παρά το ότι τραυματίστηκε και στις δύο μάχες και του δόθηκε άδεια από γιατρό, όταν έμαθε ότι οι συστρατιώτες του θα πάνε στα Γιάννενα να πολεμήσουν, τους ακολούθησε. Μάλιστα, κατά μαρτυρία του ίδιου, του Γεωργίου Αργυρίου, έσκισε μπροστά τους την αναρρωτική άδεια κι όταν τον ρώτησαν τι είναι αυτό που έσκισε, εκείνος τους απάντησε πως είναι «άδεια για να πάμε στα Γιάννενα».

Ύστερα εγκαταστάθηκε στο Κιλκίς, όπου νυμφεύτηκε μια κοπέλα από την αλύτρωτη Ελληνικότατη πόλη Στρώμνιτσα και απέκτησε εννιά παιδιά.

Τιμώντας την εθνική του δράση, ο δήμος του Κιλκίς έδωσε το όνομά του σε έναν από τις οδούς της πόλης. Ο Γεώργιος Αργυρίου έγραψε απομνημονεύματα, που εκδόθηκαν το 1970.

Απεβίωσε στο Κιλκίς το 1977.

Φωτογραφίες


Βιβλιογραφία

1. (Β013) Μαστέλλου – Γιαννάκενα Ελίνας, Ο Παύλος Μελάς και ο Μακεδονικός Αγώνας (1904 – 1908), Ο σκοπός του και οι ήρωες του, Εκδόσεις Πελασγός Ιωάννου Χρ. Γιαννάκενα, Αθήνα 2018
2. (Ι120) Ο Κύπριος Μακεδονομάχος και Βαλκανιομάχος Γεώργιος Αργυρίου
3. (Ι121) Γεώργιος Αργυρίου: Ο θρυλικός Μακεδονομάχος από την Κύπρο


Πηγές

Πηγές φωτογραφιών:
1. (Ι121) Γεώργιος Αργυρίου: Ο θρυλικός Μακεδονομάχος από την Κύπρο