Αρίδας Δημήτριος

Από Μακεδονομάχοι
Δημήτριος Αρίδας
Δημήτριος Αρίδας
α/α100097
ΕπώνυμοΑρίδας
ΌνομαΔημήτριος
Πόλη καταγωγήςΛιβαδερό
Νομός καταγωγήςΚοζάνης
Ημερομηνία Γέννησεως01 Μαρτίου 1864
Ημερομηνία θυσίας11 Απριλίου 1969
ΠατρώνυμοΝικόλαος Αρίδας
ΜητέραΣταματία
ΣύζυγοςΠαναγιώτα
Τέκνα (αριθμός)6


Αρίδας Δημήτριος (Μαρτίου 01, 1864 - Απριλίου 11, 1969) .

Βιογραφικό

Ο Δημήτριος Αρίδας γεννήθηκε στις 1/3/1864 στο χωριό Λιβαδερό της Κοζάνης και ήταν παιδί του Νικολάου Αρίδα και της Σταματούλας (Σταματίας). Από μικρή ηλικία έγινε ως αρχηγός μικρής αλλά ισχυρής συμμορίας κλεφτών. Παράλληλα έκανε το σύνδεσμο, φέρνοντας νεοφερμένους σε επαφή με τους αρχηγούς των Ελληνικών ανταρτικών σωμάτων, που δρούσαν στη περιοχή.

Κατά τη διάρκεια του Μακεδονικού αγώνα, γνώρισε τον Παύλο Μελά και συμμετείχε σε κάποιες μάχες. Μάλιστα όταν έμαθε ότι σκοτώθηκε από τους Τούρκους, κατόπιν προδοσίας του βουλγάρου αρχικομιτατζή Μήτρου Βλάχου, ως αντίποινα έβαλε το κλέφτη Στάμκο ή Σταμκόπουλο από το χωριό Τριγωνικό της Κοζάνης να σκοτώσει τον Τούρκο διοικητή, κάτι που πέτυχε στο ακέραιο. Όμως όταν, κατ’ εντολή της τότε Ελληνικής κυβέρνησης, σκότωσε τον Τούρκο μπέη στη γέφυρα Προσηλίου-Μικροβάλτου Κοζάνης, παραδόθηκε στους Τούρκους με τη θέλησή του και καταδικάστηκε με 13 – 15 χρόνια εγκλεισμό στις φυλακές του Μοναστηρίου, όπου πολλές φορές έγινε απόπειρα της δολοφονίας του. Στο διάστημα αυτό, όλα όσα λεφτά του έστελνε η τότε Ελληνική κυβέρνηση, αυτός τα μοίραζε σε κρατουμένους καὶ φύλακες, καταφέρνοντας με αυτό το τρόπο να τους αποσπά κάθε φορά τις πληροφορίες που χρειάζονταν.

Αποφυλακίστηκε το 1909 και γύρισε στο χωριό του. Αργότερα νυμφεύθηκε, αν και σε μεγάλη ηλικία μια δεκαεφτάχρονη κοπέλα, τη Πανάγιω από το χωριό Άκρη της Ελασσόνας και απέκτησε έξι παιδιά. Όταν τα παιδιά του μεγάλωσαν, τους έλεγε πως αν αποφασίσουν να δώσουν χαρτζιλίκι στο δικό τους παιδί, να δώσουν και στους φίλους του παιδιού, για να μη πληγωθούν. Φιλοσοφώντας έλεγε ότι κάποτε θα έρθει καιρός που οι άνθρωποι θα αποξενωθούν και θα κοιτάνε μόνο το συμφέρον τους και πως τὰ παιδιά δε θα λένε την μάνα τους «μάνα» και τον πατέρα τους «πατέρα». Επίσης έλεγε πως φίλος αστυνομικός δεν υπάρχει. Ήταν ήρεμος άνθρωπος, λογικός, πολύ φιλότιμος και δε στενοχωριόταν για τα βάσανα που είχε η ζωή και αυτό έλεγε και στους δικούς του. Γι αυτό όλοι οι συγχωριανοί του τον περιέβαλλαν με στοργή.

Απεβίωσε στις 11/4/1969, χωρίς να έχει αναγνωριστεί για την εθνική του δράση.

Φωτογραφίες


Βιβλιογραφία

1. (Ι103) Δημήτριος Ἀρίδας (Ὁ Μακεδονομάχος τοῦ Λιβαδεροῦ)


Πηγές

Πηγές φωτογραφιών: