Σταμούλης Σωφρόνιος

Από Μακεδονομάχοι
Σωφρόνιος Σταμούλης
Σωφρόνιος Σταμούλης
Αρχιερατικός Επίτροπος Ναούσης Ημαθίας Σωφρόνιος Σταμούλης.jpg
α/α102237
ΕπώνυμοΣταμούλης
ΌνομαΣωφρόνιος
Τόπος καταγωγήςΣηλυβρία
Περιοχή καταγωγήςΑνατολική Θράκη
Ημερομηνία γέννησεως21 Ιανουαρίου 1875
Τόπος θανάτουΝέα Σμύρνη Αττικής
Ημερομηνία θανάτου19 Αυγούστου 1960
ΠατρώνυμοΑθανάσιος Σταμούλης
Εκκλησιαστικό ΑξίωμαΑρχιερατικός Επίτροπος Νάουσας Ημαθίας
Εκκλησιαστική ΠεριφέρειαΙερά Μητρόπολις Νάουσας


Σταμούλης Σωφρόνιος (21 Ιανουαρίου 1875 - 19 Αυγούστου 1960) Διετέλεσε Αρχιερατικός Επίτροπος Νάουσας Ημαθίας.

Βιογραφικό

Ο Αρχιερατικός Επίτροπος Νάουσας Ημαθίας Σωφρόνιος (κατά κόσμον Σωτήριος Σταμούλης) γεννήθηκε στη Σηλυβρία της Θράκης στις 21 Ιανουαρίου 1875.

Μετά την αποφοίτηση του από τη Μεγάλη του Γένους Σχολή (1893) παρακολούθησε μαθήματα νομικής στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Κατά την έκρηξη του ελληνοτουρκικού πολέμου του 1897, δονούμενος υπό εθνικού παλμού, διέκοψε τις σπουδές του και κατετάγη εθελοντής του ελληνικού στρατού μετέχοντας στις επιχειρήσεις. Μετά την απόλυσή του από τον στρατό, συνέχισε τις σπουδές του και κατέστη διδάκτωρ Νομικής το 1898. Έπειτα παρακολούθησε μαθήματα θεολογίας και παιδαγωγικής σε πανεπιστήμια της Γοτίγγης, Βερολίνου και Ιένης στη Γερμανία. Το 1904 ανακηρύχθηκε διδάκτωρ Φιλοσοφίας του πανεπιστημίου της Ιένης.

Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα, χειροτονήθηκε Διάκονος από τον μητροπολίτη Βεροίας Απόστολο Χριστοδούλου στις 12 Αυγούστου 1906. Διορίσθηκε αρχικά στον Μητροπολιτικό Ναό Βεροίας και έπειτα στη Νάουσα ως ιεροκήρυκας και καθηγητής θρησκευτικών στις ανώτερες τάξεις του Γυμνασίου. Τον Μάρτιο του 1907 χειροτονήθηκε πρεσβύτερος στον μητροπολιτικό ναό του Σωτήρος Ναούσης, όπου ως Αρχιμανδρίτης διορίστηκε αρχιερατικός επίτροπος Ναούσης.

Κατά την διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα συνεργάστηκε με Ναουσαίους προκρίτους. Ενίσχυσε το ελληνικό ανταρτικό σώμα του Κωνσταντίνου Μαζαράκη-Αινιάν με αγωνιστές, πολεμοφόδια, όπλα, οδηγούς και τρόφιμα. Επίσης, δημιούργησε ελληνικά ανταρτικά σώματα και στη Βέροια, όπως του Μακεδονομάχου Αναστασίου Σιορμανωλάκη.

Από το 1908 μέχρι το 1909 διατέλεσε Αρχιερατικός Επίτροπος στην Καβάλα. Μετά την ανάκληση του Μητροπολίτου Δράμας Χρυσοστόμου Καλαφάτη στην Κωνσταντινούπολη, οι Τούρκοι απαίτησαν από το Πατριαρχείο και πέτυχαν και την απομάκρυνση του Αρχιμανδρίτη Σωφρονίου από την Καβάλα. Στις 16 Οκτωβρίου 1909 στην Κωσταντινούπολη ο Σωφρόνιος Σταμούλης διορίστηκε επόπτης των σχολείων της Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως. Στις 28 Φεβρουαρίου 1917 εξελέγη Μητροπολίτης Μυριοφύτου και Περιστάσεως. Στις 9/22 Μαΐου 1923 παύθηκε “διά την αποχήν αυτού από της κανονικής μετά του Πατριάρχου κοινωνίας”, αποκαταστάθηκε όμως στη Μητρόπολη Μυριοφύτου στις 15 Απριλίου 1924. Στις 7 Οκτωβρίου 1924 εξελέγη Μητροπολίτης Βεροίας και Ναούσης και Μητροπολίτης Ελευθερουπόλεως στις 19 Νοεμβρίου 1927. Το 1958 παραιτήθηκε της ενεργού υπηρεσίας.

Εκοιμήθη στη Νέα Σμύρνη στις 19 Αυγούστου 1960.

Φωτογραφίες

Βιβλιογραφία

  • (Β021) Παπαδημητρίου Ρούλας Μιχ, Η Εκκλησία στο Μακεδονικό Αγώνα, Εκδόσεις Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος, Αθήνα 1991.
  • (ΗΒ045) Χαλκιά Τιμοθέου-Γεωργίου Ιωάν. αρχιμανδρίτου, Εκκλησία και κοινωνία στη Βέροια, Από την απελευθέρωση μέχρι την μετεμφυλιακή εποχή (1912-1958), Μεταπτυχιακή Εργασία, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.), Θεολογική Σχολή, Θεσσαλονίκη 2011.

Πηγές



Κάθε αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου θα πρέπει να αναφέρει ως πηγή της αναδημοσίευσης, την ιστοσελίδα «Μακεδονομάχοι», καθώς επίσης και την αρθρογράφο - συγγραφέα του άρθρου, Ευαγγελία Κ. Λάππα.