Καλαφάτης Χρυσόστομος

Από Μακεδονομάχοι
Χρυσόστομος Καλαφάτης
Χρυσόστομος Καλαφάτης
Μητροπολίτης Δράμας Χρυσόστομος Καλαφάτης.jpg
α/α100621
ΕπώνυμοΚαλαφάτης
ΌνομαΧρυσόστομος
Τόπος καταγωγήςΤρίγλια Βιθυνίας
Περιοχή καταγωγήςΜικρά Ασία
Ημερομηνία γέννησεως08 Ιανουαρίου 1867
Τόπος θανάτουΣμύρνη
Ημερομηνία θανάτου27 Αυγούστου 1922
ΠατρώνυμοΝικόλαος Καλαφάτης
ΜητέραΚαλλιόπη Λεμονίδου
Αδέλφια (Συνολικά)8
Εκκλησιαστικό ΑξίωμαΜητροπολίτης Δράμας
Εκκλησιαστική ΠεριφέρειαΙερά Μητρόπολις Δράμας
Ιδιότητα ΜακεδονομάχουΠράκτορας Α΄ Τάξεως


Καλαφάτης Χρυσόστομος (08 Ιανουαρίου 1867 - 27 Αυγούστου 1922) Διετέλεσε Μητροπολίτης Δράμας. Η ιδιότητά του στον Μακεδονικό Αγώνα ήταν Πράκτορας Α΄ Τάξεως.

Βιογραφικό

Ο Μητροπολίτης Δράμας Χρυσόστομος Καλαφάτης γεννήθηκε στις 8/1/1867 στα Τρίγλια της Βιθυνίας και ήταν ένα από τα οκτώ παιδιά του Νικολάου Καλαφάτη και της Καλλιόπης Λεμονίδου.

Έμαθε τα πρώτα γράμματα στην επτατάξια σχολή της γενέτειράς του και σπούδασε στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης στη Κωνσταντινούπολη, με έξοδα του Μητροπολίτη Μυτιλήνης Κωνσταντίνου Βαλιάδη. Ο τελευταίος, μάλιστα, τον χειροτόνησε διάκονο και τον προσέλαβε στις Μητρόπολη Μυτιλήνης και κατόπιν στη Μητρόπολη Εφέσου, στην οποία μετατέθηκε. Εκεί το 1896 ο Χρυσόστομος Καλαφάτης έδρασε εναντίον των παπικών καλόγερων, που προσπαθούσαν να προσηλυτίσουν Ορθοδόξους με διάφορους τρόπους. Το 1897 ο Χρυσόστομος Καλαφάτης χειροτονήθηκε πρεσβύτερος από τον πλέον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Κωνσταντίνο και έγινε πρωτοσύγκελος του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Από τότε άρχισε να αγωνίζεται εναντίον της βουλγαρικής προπαγάνδας, που είχε αρχίσει να εξαπλώνεται ακόμη και στο Άγιον Όρος.

Στις 23 Μαΐου 1902 εξελέγη Μητροπολίτης Δράμας, Φιλίππων και Ζιχνών περιοχή όπου εδραίωσε την ελληνική παιδεία και ενθάρρυνε τους Έλληνες να μένουν πιστοί στο Πατριαρχείο, παρά τις απειλές και τις τρομοκρατίες που έκαναν οι Βούλγαροι κομιτατζήδες. Επίσης, έκτισε εκκλησίες, μητροπολιτικό μέγαρο, αρρεναγωγεία, παρθεναγωγεία, νοσοκομείο και γυμναστήριο. Αυτή η εθνική του δράση, όμως, εξαγρίωσε τους Τούρκους, οι οποίοι ανάγκασαν το Οικουμενικό Πατριαρχείο να τον απομακρύνει από αυτή την περιοχή. Ο Μητροπολίτης Δράμας Χρυσόστομος Καλαφάτης, κατά την αναχώρησή του, λέγεται πως συνοδεύτηκε από πλήθος Ελλήνων της Δράμας, που ήθελαν να τον αποχαιρετήσουν. Τον Αύγουστο του 1908 ξαναγύρισε στο ποίμνιό του, συνεχίζοντας πιο έντονα αυτήν τη φορά την εθνική του δράση, αλλά λόγω της οργής των Τούρκων έφυγε οριστικά από τη Δράμα.

Στις 11/3/1910 έγινε Μητροπολίτης Σμύρνης, όπου και κει ανέπτυξε αξιόλογη δράση. Παράλληλα, δεν έπαυε να αγωνίζεται για την υπεράσπιση του Ελληνισμού στη Μακεδονία. Όμως και πάλι ενοχλημένοι οι Τούρκοι τον απομάκρυναν με τη βία από τη Σμύρνη και τον οδήγησαν στη Κωνσταντινούπολη. Αυτός όμως, το 1918, με την ανακωχή του Μούδρου, επέστρεψε στη Μητρόπολή του, όπου τον υποδέχτηκε πλήθος κόσμου. Από το 1919 έως το 1922, που η Σμύρνη ήταν διοικούμενη από την Ελλάδα, ο Μητροπολίτης Σμύρνης Χρυσόστομος Καλαφάτης είχε εμπνευστεί τη «Μικρασιατική άμυνα», για τη δημιουργία αυτόνομου κράτους, σε περίπτωση που ο ελληνικός στρατός μας νικιόταν στα βάθη της Μικράς Ασίας. Κάτι που έγινε βέβαια, τον Αύγουστο του 1922, με τα σχέδια των Μεγάλων Δυνάμεων και κάποιων «Ελλήνων» προδοτών και, παρά τις εκκλήσεις του Μητροπολίτη προς τον Ελευθέριο Βενιζέλο, στις 27 Αυγούστου 1922 (π.ημ.) | 10 Σεπτεμβρίου 1922, οι Τούρκοι μπήκαν στην Σμύρνη.

Ο Μητροπολίτης Σμύρνης Χρυσόστομος Καλαφάτης, αν και είχε τη δυνατότητα να φύγει, προτίμησε εθελούσια να μείνει κοντά στο ποίμνιό του. Έτσι οι Τούρκοι τον σκότωσαν. Τιμάται από την εκκλησία μας ως Άγιος και γιορτάζει κάθε χρόνο την Κυριακή προ της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού.

Φωτογραφίες

Βιβλιογραφία

  • (Β095) Μάντακα Ιωάννη Νικολάου, Μακεδονικός Αγώνας 1903 – 1908, Ένα μήνυμα ελευθερίας με εικόνες, κείμενα πεζά και έμμετρα, Εκδόσεις: Εταιρεία Φίλων Πολεμικού Μουσείου Παραρτήματος Χανίων, Χανιά Κρήτης 2005, σελ. 142.
  • (Β013) Μαστέλλου-Γιαννάκενα Ελίνας Δημ, Ο Παύλος Μελάς και ο Μακεδονικός Αγώνας (1904 – 1908), Ο σκοπός του και οι ήρωες του, Εκδόσεις Πελασγός Ιωάννου Χρ. Γιαννάκενα, Αθήνα 2018.

Πηγές



Κάθε αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου θα πρέπει να αναφέρει ως πηγή της αναδημοσίευσης, την ιστοσελίδα «Μακεδονομάχοι», καθώς επίσης και την αρθρογράφο - συγγραφέα του άρθρου, Ευαγγελία Κ. Λάππα.